Hamarosan itt az 1. forduló!

Ahogy telik az idő, egyre közeledik az első forduló időpontja! Tudjátok, október 3. (szerda) a Ti napotok!

Mire számítsatok?

A 27 csapat, a kísérőtanárokkal együtt három busszal fog beérkezni a Dunai Finomítóba. (A buszok pontos indulását, és hogy ki melyik buszra száll, már fenn van a hírek között), legkésőbb 8:30-ig. Ott két csoportot alakítunk és felváltva meghallgatjátok a”150 éve csillapíthatatlan olajláz!” c. előadást ill. amit hallottatok, a “terepen” meg is nézitek.

Eddig rendben is vagyunk. Mivel nagyon figyeltetek, mind az előadás, mind a terepgyakorlat alatt, ill. el is olvastátok a kiadott segéd/felkészülési anyagot (főként a vastagon kiemelt lényeget) – nincs más hátra, mint hogy megint számot adjatok a tudásotokról. A tét nagy! A teszt alapján, a 27 csapatból csak a legrátermetebb 20 folytathatja a játékot. Mindegy, hogy ki hanyadikként jutott be a versenybe, most lenullázzuk a pontjaitokat, és most kezdődik a megmérettetés, pontgyűjtés.

Program – nézd meg az első forduló részletes programját!

FONTOS:
A terepgyakorlat miatt kérünk benneteket, hogy zárt, lapos sarkú cipőben jelenjetek meg, az időjárás függvényében hozzatok esőkabátot magatokkal! Legyen nálatok füzet és toll a jegyzeteléshez.

A beléptetéshez idén is szükségünk van az adataitokra. Ehhez kérünk mindenkit (diákokat és kísérő tanárokat egyaránt), hogy az alább megadott linken töltse fel a saját adatait. Meg kell adnotok a neveteket, bejelölni, hogy melyik fényképes igazolvány adatait adjátok meg, annak az azonosító számát, a csapatotok nevét, az iskolátok nevét és a települést, ahonnan érkeztek.

Figyelem! A kísérő tanárok ugyanúgy töltsék ki ezt az űrlapot, csak csapatnév helyett azt írják be, hogy “kísérő tanár”.

A beléptetéshez az adatok megadása itt:

https://docs.google.com/forms/d/1pVJ6u8UE-NiCgs_upB6QH1Xx9jpwWmfdI1Ydl6eiqTQ

Az adatok megadása legkésőbb október 1 (hétfő)!

Lesz még valami tudnivaló?

Igen, a GDPR miatt (nemzetközi adatvédelmi rendelet) ki kell tölteni egy nyilatkozatot, azt a szüleiteknek alá kell írni és azt erre az első alkalomra be kell hoznotok. Nyilatkozat!

Köszönjük!

Három a magyar igazság…

Harmadszorra találkoztunk a Dunai Finomítóban, hogy górcső alá vegyük a kőolaj-feldolgozást, ill. az ahhoz kapcsolódó egyéb, mégis nagyon fontos folyamatokat. Főszerepet ma a “környezetvédelem” és a “minőségellenőrzés” kapott.

De mielőtt bárki elmélyülhetett volna a környezetvédelem rejtelmeibe, tudáspróbán mérték össze ismereteiket a diákok. Végleges eredményt még nem mondhatok, de egy biztos, volt hibátlan és volt kevésbé jól sikerült dolgozat is.

A környezetvédelemről Szilágyi Eszter, EBK szakértő tartotta meg előadását, aki szó szerint ABC-be szedve mesélt a sokszor egyszerűnek látszó, mégis olykor igen szerteágazó feladatokról, problémákról.

A Minőségellenőrzés laboratóriumában a mérés folyamatát lehetett nyomonkövetni, ill. érdekes kísérletek során szerezni újabb tapasztalatokat (penetráció mérés, termék felismerés, pH mérés, mérleg használat, gázok tulajdonságai, stb.).

Idén ha nem is tálcatűzoltás, de a Tűzoltó laktanya megtekintése még belefért a programba.

Mi következik most?

Az elkészült videókat végignézzük és értékeljük, majd hozzáadjuk a mai két teszt eredményét is a jelenlegi pontokhoz. Így kialakul egy végső sorrend. Az az 5, azaz öt csapat, aki a tabella legelején áll,  fog döntőt játszani december 9-én, és meghatározni a végső sorrendet. Az öt csapat értékes nyereményekre számíthat, a legjobbak pedig megkapják a vándorkupát is.

Ennyi volt?

Azok a csapatok, akik most nem jutnak be a legjobb 5 közé, azok se felejstenek el mindent, hiszen velük is szeretnénk találkozni a döntőn. Egyrészt szurkolhatnak iskolatársaiknak vagy kedvencüknek ill. a közönségjátékban is részt vehetnek. Szeretnénk együtt felidézni az itt töltött időt.

A pontos forgatókönyvvel még jelentkezük egy következő bejegyzésben.

Addig is…

Szeretnénk megköszönni nektek, versenyzőknek, hogy ennyi időt és figyelmet fordítottatok ránk és szorgalmasan készültetek hétről hétre, alkalomról alkalomra. Ami bevalljuk, tényleg nem volt egyszerű dolog. Higgyétek el, hogy már így is nagyon sokat nyertetek. Olyan tudást és tapasztalatot, amit már senki nem vehet el tőletek. Fordítsátok hasznotokra. Szeretnénk megköszönni a kísérő tanároknak a felkészítést és a biztatást. Nekik is igen sok munkájuk rejlik benne.

Leghamarabb kedden (11.22.) várható a végleges eredmény, addig is jó hétvégét és pihenést kíván nektek,

a szervező csapat.

Buszmegálló…

 3. Forduló – 2016. november 18. (péntek)

A harmadik forduló helyszíne szintén a Dunai Finomító, ahova ismét busszal fogtok érkezni. Alább látjátok, kinek mikorra és hova kell érkeznie. Mivel elég sűrű a program, kérünk benneteket, hogy pontosan érkezzetek.

Busz (Százhalombatta – Dunai Finomító)

Indulás időpontja: 7:45
Megálló: Ebatta Kultúrkocsma (SOHO) parkoló
Kísérő: Parádi Vanda  (20) 389-0727

Autó (Érd – Dunai Finomító)

Indulás időpontja: 7:15
Megálló: Gárdonyi G. Általános Iskola előtt
Kísérő: Erdei Enikő (70) 373 3862

 

Autó (Ráckeresztúr – Dunai Finomító)

Indulás időpontja: 7:30
Megálló: Petőfi S. Általános Iskola előtt
Kísérő: Hockstock Áron (20) 381-0528

Várunk benneteket és ne felejtsétek el pen-drive-on magatokkal hozni az általatok készített videót!

Köszönjük!

* a kép csak illusztráció

Az utolsó pontszerző forduló

Kedves versenyzőink!

Közeledik a harmadik, egyben utolsó pontszerző forduló! Erre november 18-án, pénteken kerül sor.

Program

Amit érdemes tudnotok:

Kérünk Benneteket, hogy ne felejtsetek el jegyzetfüzetet és tollat hozni, illetve kényelmes, zárt cipőben érkezzetek a fordulóra!

Amennyiben változás történt a Dunai Finomítóba való beléptetéshez szükséges adataitokban (pl.: személyi igazolvány vagy diákigazolvány száma, kísérő tanár adatai), kérjük legkésőbb november 15. 12:00-ig jelezzétek! Az igazolványotokat ne felejtsétek el magatokkal hozni!

Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a csapattagok változtatása a továbbiakban nem megengedett! Ha egyikőtök nem tud eljönni a vetélkedőre, akkor kisebb csapatlétszámmal kell versenyeznetek.

A verseny előtt – az 1. és 2. fordulóhoz hasonlóan – külön busz (Százhalombatta), illetve autók (Ráckeresztúr, Érd) vesznek fel Benneteket. (részletek később…)

Kell-e készülnötök?

Igen.

  1. Egyrészt magatokkal kell hozni pen-drive-on a beadandó videót
  2. Fel kell készülnötök a második forduló, a kőolaj-feldolgozás témájából, mert tesztet írtok
  3. A harmadik fordulón nagyon kell figyelnetek, mert az ott elhangzottakból is visszakérdezünk

Jó felkészülést, hamarosan találkozunk.

Ne feledjétek, ez az utolsó forduló fogja eldönteni, hogy a 15 csapatból december 9-én melyik 5 csapat fog döntőt játszani. Ha szeretnétek a legjobb 5 között lenni, ennek megfelelően készüljetek!

Második forduló teljesítve

Az őszi szünetre való tekintettel, a második forduló rendhagyó módon csütörtökön került megrendezésre. Gyönyörű napsütés, sárguló falevelek és rengeteg kíváncsi és okos kölyök várt ránk ezen a napon. Nem akartatok mást, mint megtudni a kőolaj-feldolgozás minden csínját bínját.

Az első meglepetés akkor ért benneteket, amikor  – mielőtt bármit tehettetek volna – egy könnyűnek éppen nem mondható logikai tesztet kaptatok a kezetekbe. Derekasan helyt álltatok, még Kinga is, aki a hiányzó csapattagok nélkül egyedül – és nem is akárhogy – állt neki a gondolkodtató feladatoknak.

A jelenlegi állást az “Eredmények” menüben találjátok, a megoldásokat pedig itt.

A hidegzuhany után Timi elmesélte nektek mi fán terem a kőolaj-feldolgozás. Hogyan keletkezik a kőolaj, miből áll, milyen alkotóktól szabadulnánk szívesen, ill. hogyan épül fel egy szénhidrogén. Emlékeztek a színes kis gömbökre? Látjátok, a gömbölyű kis hungarocellekből nem csak karácsonyfadíszt lehet készíteni! Miért ne lóghatna idén a karácsonyfán egy nyílt láncú szénhidrogén?

Kaptatok ízelítőt az egyes feldolgozási eljárásokról, amiről aztán a terepgyakorlaton meg is bizonyosodhattatok. Az AV-3 és HDS üzem vezérlőjében a szakemberek meséltek további érdekes dolgokat nektek az üzemek irányításáról, a katalizátorokról, stb. Láthattátok az óriási kivetítőket, számítógépeket, a rengeteg paramétert, amit az üzemekben dolgozóknak figyelniük kell, s ha szükséges, beavatkozni.

Az előadás anyagát itt, ill. a segédanyagok között is megtaláljátok – ne feledjétek a harmadik forduló elején meg fogjuk kérdezni tőletek, mire emlékeztek!

Sajnálattak vettük tudomásul, hogy a kemény munkával bejutott 15 csapatból egy csapat “POK3” a második fordulóra már nem jöhetett el. A lányok hatalmas küzdelemben kerültek a legjobb 15 közé, szorgalmasan tették a dolgukat, hogy öregbítsék városuk, iskolájuk hírnevét. Továbbra sem értjük, hogy az iskolájuknak miért nem volt lehetősége támogatni a csapat vetélkedőben való részvételét, esetleg, hogy megnyerjék a versenyt és ezzel dicsőséget hozzanak iskolájuknak, növeljék saját továbbtanulási esélyeiket.

Orsi, Virág, Anna köszönjük!

Természetesen a megérdemelt ajándékotokat eljuttatjuk hozzátok.

Ugye nem felejtették el, hogy kaptatok beadandó feladatot? És ez a HF nem a hidrogénfluorid sav, hanem Házi Feladat! Egy videót kell készítenetek, aminek a részletes leírását itt találjátok. Határidő: a harmadik fordulóra kell magatokkal hoznotok a pendrive-on, amit kaptatok.

A második fordulón készült képeket a Képgalériában találjátok meg.

Jó pihenést kíván a szervező csapat az őszi szünetre, jó videókészítést és jó felkészülést a harmadik fordulóra!

Repül az idő… mindjárt itt a 2. forduló!

Telik az idő, hamarosan lejár a beadandó feladat határideje (2016.10.24. éjfél!), de nem csak ez közeledik, hanem a 2. forduló is.

Mit kell tudni a második fordulóról?

Időpont: 2016. október 27. (csütörtök)

Mit hozzunk magunkkal?

Az előző fordulóhoz hasonlóan, jegyzetfüzetet, tollat hozzatok magatokkal és kényelmes zárt cipőben érkezzetek.

Ha változás van a kísérőtanárokban azt lehetőleg még a mai nap folyamán jelezzétek.

Hogy indulnak a buszok, hova menjünk?

Százhalombattáról indul egy busz 7:45-kor a  SOHO elől. Ide a továbbjutott battai csapatok jöjjenek.

A többi csapatért autó megy. Az alábbi indulási időkkel és helyszínnel:

Százhalombatta – busz

Indulás időpontja: 7:45
Megálló: Ebatta Kultúrkocsma (SOHO) parkoló
Kísérő: Parádi Vanda  (20) 389-0727

Érd – autó

Indulás időpontja: 7:30
Megálló: Gárdonyi G. Általános Iskola előtt
Kísérő: Huffné Móré Judit  (70) 373-3874

Martonvásár – autó

Indulás időpontja: 7:30
Megálló: Beethoven Általános Iskola előtt
Kísérő: Erdei Enikő  (70) 373-3862

Ráckeresztúr – autó

Indulás időpontja: 7:30
Megálló: Petőfi S. Általános Iskola előtt
Kísérő: Hockstock Áron (20) 381-0528

Kérünk benneteket, hogy pontosan érkezzetek!

Megint fogunk tesztet írni?

Olyan tesztet, amire külön készülnötök kell, olyat nem… DE ne lepődjetek meg, ha valami olyat amire nem kell készülnötök, esetleg mégis…

Hol várjak a buszra?

 1. Forduló – 2016. október 7. (péntek)

Az első forduló helyszíne a Dunai Finomító, ahova busszal fogtok érkezni. Összesen két busz indul. Az 1-es számú Százhalombattáról, a 2-es számú Érdről, ami megáll Százhalombattán és ott is vesz fel utasokat, ill. a Finomító északi portájánál a martonvásári és ráckeresztúri csapatokat.

1. busz (Százhalombatta – Dunai Finomító)

Indulás időpontja: 7:55
Megálló: Ebatta Kultúrkocsma parkoló
Csapatok: Eötvös Lóránd Ált. Iskola, Szhbatta (11 csapat)
Arany János Ált. Iskola, Szhbatta (4 csapat)
Kőrösi Csoma Sándor Ált. Iskola, Szhbatta (1 csapat)

2. busz (Érd – Százhalombatta – Dunai Finomító)

Indulás időpontja: 7:35
Megálló: Érd, Kálvin tér
Csapatok: Gárdonyi Géza Ált. Isk. és Gimnázium, Érd (4 csapat)
Bolyai János Ált. Iskola, Érd (1 csapat)
Indulás időpontja: 7:55
Megálló: Ebatta Kultúrkocsma parkoló
Csapatok: 1. számú Ált. Iskola, Szhbatta (7 csapat)

Mindkét busszal utazik egy szervező:
Parádi Vanda  (1-es busz)  +36 (20) 389-0727
Tas Tamás       (2-es busz) +36(20) 215-7470

A martonvásári és ráckeresztúri csapatért egy-egy autó indul. Az iskola elől 7:30 indul az autó. Ők az északi portán bevárják a 2-es számú buszt, és velük együtt jutnak be a Finomítóba.

1. autó (Martonvásár – Dunai Finomító)

Indulás időpontja: 7:30
Megálló: Az iskola elől (2462 Martonvásár, Szt. László utca 2.)
Csapatok: Beethoven Ált. Iskola, Martonvásár (1 csapat)

 

2. autó (Ráckeresztúr – Dunai Finomító)

Indulás időpontja: 7:30
Megálló: Az iskola elől (2465 Ráckeresztúr, Szt. János tér 31.)
Csapatok: Petőfi Sándor Ált. Iskola, Ráckeresztúr (1 csapat)

Fontos!

Tegyétek meg, hogy aznap reggel pontosan érkeztek és nem késtek. Szeretnénk, ha a programokat időben tudnánk kezdeni. Elég feszített a program, csak akkor tudjuk megoldani, ha mindenki időben érkezik.

Köszönjük!

* a kép csak illusztráció

Hamarosan itt az 1. forduló!

Ahogy telik az idő, egyre közeledik az első forduló időpontja! Tudjátok, október 7. (péntek) a Ti napotok!

Mire számítsatok?

A 30 csapat, a kísérőtanárokkal együtt két busszal fog beérkezni a Dunai Finomítóba. (A buszok pontos indulását, és hogy ki melyik buszra száll, hamarosan jelezzük) Ott két csoportot alakítunk és felváltva meghallgatjátok a”150 éve csillapíthatatlan olajláz!” c. előadást ill. amit hallottatok, a “terepen” is megnézitek.

Eddig rendben is vagyunk. Mivel nagyon figyeltetek, mind az előadás, mind a terepgyakorlat alatt, ill. el is olvastátok a kiadott segédanyagot (főként a vastagon kiemelt lényeget) – nincs más hátra, mint hogy megint számot adjatok a tudásotokról. A tét nagy! A teszt alapján, a 30 csapatból csak a legrátermetebb 15 folytathatja a játékot.

Program – nézd meg az első forduló részletes programját!

FONTOS:
A terepgyakorlat miatt kérünk benneteket, hogy zárt, lapos sarkú cipőben jelenjetek meg!

A kísérő tanárokat kérjük, hogy az előre kiküldött, belépési engedélyeket tartalmazó táblázatokat legkésőbb október 5-ig küldjék vissza.

Köszönjük!