Győztes hirdettünk – A DÖNTŐ napja

„Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?” c. vetélkedő DÖNTŐ

Százhalombatta, Dunai Finomító Színházterem
2016. december 9. (péntek)

Kora reggel van. A díszletek mind a helyén várakoznak forgatókönyv szerinti szerepükre. A szervezők már jó ideje serénykednek. Még az utolsó simításokat végzik. Megérkezik a zsűri, utolsó eligazítást kap mindenki. Érezni a feszültséget. Minden rendben lesz… És ekkor megérkeznek az első csapatok.

A döntősökre vörös szőnyeg vár és a MOLscar gálához illő fotózkodás, interjú. A segítők az aasztalukhoz kísérik a döntősöket és lassan kezdődhet a gála!

Jó reggelt MOLs Angeles! Tisztelt Közönség, kedves Versenyzők! Kovács Kitti vagyok a mai gála műsorvezetője, szeretettel köszöntünk Benneteket innen élőben a 4. alkalommal megrendezett „Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról” vetélkedő MOLscar díj átadójáról. Eme prominens eseménynek a mai napon a Halomwoodi stúdió nagyterme ad otthont. Reméljük Nagy durranás lesz!

A mai délelőtt eldől, kik lesznek a 2016. évi verseny győztesei. Szeptember óta zajlanak a válogatások. Négy kemény, már-már „horrorisztikus” próbafelvételen vagyunk túl, ahol nem szűkölködtünk az akciójelenetekben és néha már egy kalandfilm szereplőjének érezhettük magunkat. Remélem a tisztelt közönség és a válogatókon résztvevő, de a döntőbe nem jutott filmes stábok is kényelmesen elhelyezkedtek, és különösebb fészkelődés nélkül fogják élvezni programjainkat. Igyekszünk a mai kor szellemének megfelelni, így mindent élőben és 3D-ben mutatunk be Nektek, melyhez nem szükséges speciális szemüveg.

Idén a megmérettetésre 42 új filmes stáb jelentkezett, hogy megmutassa tudását, és eljuthasson a legjobb 30 közé az első helyszíni válogatóra. Heroikus küzdelemben közülük kerülhetett ki az a 15 csapat, akik esély kaptak, hogy bekerülhessenek a legjobbak közé a Rivaldafényben, a döntőbe. A találkozásaink során számot kellett adniuk szaktudásukról, illetve fordulóról fordulóra otthon sem filmezgethettek nyugodtan, hanem keményen kellett dolgozniuk a saját forgatókönyveiken.

A mi vágónk nem kímélte a résztvevőket, hiszen ennek köszönhetően ma már csak a legjobb 5 stáb mutatja meg jártasságát a celluloid szalagok világában. Kockáról kockára rákérdezünk az elmúlt hetekben tanult ismereteitekre, de szükségetek lesz az improvizációs képességeitekre is. Mindezt természetesen forgatókönyv nélkül kell megtennetek, így a film trükköknek itt már nincsen helye, csupán az elmúlt hetekben megszerzett tudás vezethet benneteket.

Minden snittnek, minden tiszta, éles képnek nagy jelentősége lesz a mai nap folyamán, mivel ezek a gála végeztével diadalra segíthetik a résztvevőket. A velük született tehetség itt keveset számít. A mai napon szükség lesz minden színészi, kaszkadőri tudásukra, de Vészhelyzetben használni kell a szigorú rendezői figurát is. A csapatokat önkéntes rendező asszisztensek segítik a verseny során. Rájuk hárul a feladat a szükséges eszközök biztosításában, a feladatok idejének mérésében.

Gondolom, mindenki kíváncsi a mai nap főszereplőire: lássuk hát, kiket köszönthetünk remélhetőleg ”Csúcsformában” itt a MOLscar gálán, mint a legjobb csapat kategória jelöltjei:

Első az az „OlajOn” társaság narancs-, majd az „Olajmágnások” produkciós team piros-, őket követően, a „Benzin-Kerusok” ügynökség zöld-, a „Kőoaljitás felsőfokon” stáb kék-, végül a „Bitumenők” stúdió sárga- formaruhában várja nap eseményeit.

Mint minden MOLscar gálán, itt is nagy szerepe van az elfogulatlan, szakértőkből álló Kurátori Bizottságnak. Mindannyian kifinomult ízléssel, kellő tapasztalattal és elemzőképességgel rendelkeznek, az évek alatt felgyülemlett tapasztalatuk elegendő a döntések meghozatalára, Lássuk kik ők:

Molnárné Rita: A Bázisolaj Stúdió visszavonult dívája, a minőségi kozmetikai szerek, alapolajok reklámarca

Csókáné Bánkuti Ildikó: A Központi Filmvizsgáló laboratórium vezetője; ő igazán tudja mi fán terem a minőség

Tóth István: a Reform filmes, a zárt láncú technológiák kialakítója, felügyelője

Győri István úti és természetfilm készítő; a kurátori bizottság örökös, immáron 4szeres tagja, filmpedagógus.

Soczó Atilla: a Halomwoodi archívum vezetője; tudja, miként kell a filmkockákat helyesen keverni és hogyan kell azt tárolni

Végezetül, de a stáblista nem utolsó sorában engedjétek meg, hogy bemutassam a gálaest másik házigazdáját, Kornélt.

Ő lesz a segítségemre showműsor levezetésében, a produkciók pontos ismertetésében.

Természetesen, Nektek, a kedves közönségnek is nagy szerepe lesz a versenyben, hiszen normál díjas SMS-eikkel, illetve posztjaikkal gyorsan tájékoztathatják a távolmaradtakat, valamint ritmusos tenyér összeütögetéssel bátoríthatják kedvenceiket az egész műsor alatt. Kérjük titeket, hogy készülékeiket, illetve magukat a mai napon ne használják segítségnyújtásra!

Mielőtt a döntős filmeseink, illetve a mai nap stábja megkezdi a beállást a következő jelenetekhez, szeretném felkérni Galambos László Urat a MOL Nyrt. csoport szintű DS termelés és üzemeltetés vezetőjét, mint a MOLscar gála fővédnökét, hogy szóljon néhány biztató szót a döntőbe került filmes csapatokhoz, illetve a megjelent rajongókhoz.

Mielőtt belecsapnánk A lecsóba, nézzük, hogyan zajlottak az előzetes válogatók, miként jutottak főszerephez az est sztárvendégei.

És most kedves Nézőközönség, kedves csapatok, gördüljön fel a függöny, kezdődjön a gála! A mai versenyen a művészeinknek 6 különböző filmes területen kell bizonyítaniuk tudásukat, és ha szükséges, új megvilágításba kell helyezniük gondolataikat.

Mielőtt az első feladatot elkezdenénk, nagyon fontos megismerni, hogyan, milyen formában szerezhetik meg a versenyző csapatok a MOLscar díj megnyeréséhez szükséges kurátori támogatásokat, pontokat:

Minden feladatban el lehet érni valamennyi pontot (ez feladattól függően más és más lehet), a lényeg, hogy az elért pontok alapján a zsűri sorba rendezi a csapatokat. Az első 5 pontot, a második 4-et, a harmadik 3-et, a negyedik 2-őt, az ötödik 1 pontot kap. Egyenlő pontszám esetén az azonosan teljesített csapatok ugyanannyi pontot kapnak. Például, ha a második helyen van egyezőség, akkor mindkét csapat (tehát a második és harmadik) 4-4 pontot kap, a negyedik 2-öt és az ötödik 1 pontot.

A közönségre is várnak feladatok a gála során. Két lap lett kikészítve a székekre. Az egyiken fel kell jegyeznetek a műsor alatt elhangzó filmcímeket. A másik feladványt a második megmérettetés alatt kell megoldanotok. A helyes válaszadók között ajándékokat sorsolunk ki.

Kedves Közönség, Tisztel Csapatok! Kezdődjék hát meg képletesen a Csillagok Háborújának premier előtti helyszíni bemutatója. Hamarosan eldől ki lesz a MOLscar díj birtokosa, ki lesz a Zsivány 1-es tagja, aki mindenkit megelőz.

I. Feladat

Tudjuk, hogy a filmipar a fény és csillogás világa és ezért az első feladattal is ide próbálunk elkalauzolni mindenkit. A feladatban még nincs szükség a színészi képességekre, mint minden film esetén először meg kell teremteni a forgatáshoz szükséges anyagai fedezetet. Ehhez segít a következő játék:

Nos, úgy látom az első megmérettetésben repkedni fognak a bankjegyek, mert az első feladat nem más, mint a Gettomolláros!

 A játék célja, hogy a kapott 20 millió molláros vagyonból – a kérdések helyes megválaszolásával – minél többet megtartsatok. A feladat során összesen 7 kvízkérdést kell megválaszolni; megállni, kiszállni nem lehet. Minden kérdésre 4 válaszlehetőség lesz megadva. A kapott 20 millió mollárból ezekre tehettek téteket, de fontos, hogy minden fordulóban fel kell raknotok a teljes összeget. Ha biztosak vagytok a tudásotokban a teljes vagyonotokat feltehetitek egy válaszlehetőségre, de ha bizonytalanok vagytok, akár mind a négy választ megjelölhetitek. A rossz válaszokra rakott mollárok elvesznek, így a következő körben csak a maradékkal folytathatjátok a játékot. A kérdések megválaszolására 1 perc áll rendelkezésetekre. Tétjeiteket a csíptetők segítségével a táblán tehetitek meg.

Túl vagyunk az első fordulón, mindenkinek sikerült alaptőkét kovácsolnia feladat során. Persze ebből még nem telik Verdákra és Repcsikre, de indulási alapnak éppen elég. Amíg a kurátori társaság megszámolja a pénzeket és ennek alapján kiosztja a pontokat, addig segítőim beállítják a következő jelentet díszletét.

II. Feladat

Minden filmnek az alapja a kiváló forgatókönyv. Ennek elkészítésében a dramaturgoknak nagy szerepe van, ők javítják, véglegesítik a forgatási anyagot. Néha-néha azonban az Irodalom Visszavág. Ebben a munkában most Ti is részt vehettek. Nézzük mit választott a nagy tudású kritikusok társasága számotokra, hiszen egy jó forgatókönyv, több mint egy Ponyvaregény.

Senki sem lehet olyan tökéletes, mint Chuck Norris, így a következő feladatban hibákat kell keresnetek. A rendelkezésre álló 10 perc alatt kell ”felkutatnotok” és kijavítanotok a kapott szövegben elrejtett 15 pontatlanságot. Minden egyes megtalált és helyesen kijavított hibáért 2 pont jár, azonban ha a hibát megtaláltátok ugyan, de nem jól, vagy egyáltalán nem javítottátok ki, egy pontot kaptok.

Amíg a csapatok dolgoznak, a közönségről sem feledkezünk meg. Számotokra egy játékkal készültünk. A feladat időmérője fölött félpercenként egy-egy új kérdés kaptok, válaszaitokat a székekre elhelyezett lapokon tudjátok rögzíteni. A legalább 8 helyes megoldást adók között értékes ajándékokat sorsolunk ki.
 

III. Feladat

Az újabb csillagok elhelyezése megtörtént, így nincs más hátra következzen a harmadik kategóriánk, melyekben újabb elismeréseket gyűjthetnek a MOLscar jelölt stábok a saját Hollywood boulevardjuk aszfaltjára.

Mint minden MOLscar díjas filmben szükségünk van remek kiállású főszereplőkre. Ehhez azonban előzetes válogatásra van szükség, ahol a jelöltek megmutathatják, mennyire állják a sarat. Nagyon fontos a vállalni kívánt szerep teljes ismerete, és ha esetleg Rövidzárlat lépne fel, kis jelekből is tudniuk kell azonnal pontosan elmondani a szöveget. A következő feladat nem más mint a: MOL-tenger kalózai/A lopott betűk átka

Ebben a játékban talpon kell maradnotok! A kivetítőn megjelenő kérdésre úgy kell válaszolnotok, hogy a megoldásból néhány betű már segítségetekre szolgál. A megoldásra, a kérdés elhangzását követően 12 másodpercetek van. A jó válasszal mindig annyi pontot szerezhettek, ahányan talpon vagytok. Rossz válasz esetén nem kaptok pontot és egyvalaki ráadásul le is ül közületek. Így a következő körben a jó válasz már csak 2 pontot ér. Viszont, ha újból jó megoldást adtok, a korábban leült játékos újból talpra állhat. Az a játékos, aki leül, továbbra is segíthet csapatának megtalálni a jó választ. Vigyázzatok, ha mind a három játékosotok leült, a csapat a következő körben 0 pontot kap, viszont jó válasz esetén 1 játékos újra felállhat, amivel folytathatja a játékot. Sorsolással döntjük el, ki kezdi a játékot, az első csapat után a zsűri felé haladva következnek a többiek.

Az összesen megszerzett pontszámmal kialakuló helyezési sorrend számít, ez alapján osztjuk szét a pontokat.

Megkérem a kedves jelenlévőket, hogy a feladat során semmilyen formában ne zavarják a versenyzőket.

Hát most James Bondhoz hasonlóan Ti is megtapasztalhattátok, milyen nehéz feladat a titkosított szövegek megfejtése Ha elfoglaltátok helyeiteket, akkor figyeljétek a következő alkotócsoport remekművét, de ne Tágra zárt szemekkel.

Három kategórián már túl vagyunk igen Halálos iramban, a kamerák akkumulátorai is lemerültek, láthatóan mindenkinek szüksége van egy kis felfrissülésre. A következő pár percben élvezze mindenki a MOLscar gála étel és ital repertoárját, melyet Ennio és Innio Morricone étterme rendezett az asztalokra.

A szurkolókat kérjük, ne feledjék leadni a kijáratnál található dobozba a második feladat során kitöltött válaszlapjaikat Ez nem Sok hűhó semmiért, hiszen a legjobb megoldók között értékes stúdiós relikviákat sorsolunk ki a MOLscar gála végén.

IV. Feladat

Kipihentétek magatokat? Akkor folytatódjék a celebekben gazdag MOLscar gála. Szeretném megkérni a kedves már-már megszokottá vált segítőmet, hogy a következő feladat borítékát hozza be számomra.

Nem ilyen kolleginára számítottatok ugye? Ti sem rá emlékeztetek? [közben nyitja a borítékot és visszanéz Oszira] Hát, ha Leila hercegnő így nézett volna ki, soha nem születik meg Kylo Ren. Következzék a: StarMOLs/Egy új emlék

A felvételre került jelenetek maguktól nem állnak össze teljes filmmé. Sok munkára van szükség, hogy összeálljon a tökéletes alkotás. Ehhez azonban minden képkockának jelentősége van, így különös figyelmet kell fordítani minden egyes részletre.

A feladat során 7 db rövid videó-bejátszást fogtok megnézni. Érdemes figyelni, hiszen minden kisfilmet 2 kvízkérdés követ. Ezek megválaszolására 15-15 mp fog rendelkezésetekre állni. Az idő lejárta után az általatok helyesnek vélt válasz betűjelét AZONNAL fel kell mutatnotok!! Amennyiben ezt nem teszitek meg, az aktuális kérdésre 0 pontot fogtok kapni.

V. Feladat

Én már kíváncsian várom, mivel kell majd megküzdenetek. Ahogy elnézem ahhoz, hogy ezen a feladaton túljussatok szükségetek lesz a következőkre:

1 Törp, 1 Elf, 2 Hobbit és 4 ember. A csapat fele már itt is van, ha Sauron is úgy akarja, a többiek később, majd befutnak. Kezdődjék hát a: Kvízek Ura

A következő játékban különböző témakörökben kell megmutatnotok tudásotokat. Minden körben választanotok kell egy témát és egy nehézségi szintet: 5, 4, 3, 2, illetve 1 pontért. A kérdés megtekintése után 15 másodpercetek lesz átgondolni a választ. Ha a megoldás helyes, akkor megkapjátok a kérdésért járó pontszámot, ellenkező esetben azonban 0 pontot kaptok, tehát részpontokat nem szerezhettek. A csapatok egymás után választhatnak kérdéseket, s a játék addig tart, amíg a feladványok el nem fogynak. A játékot az a csapat kezdi, akinek a nevét kisorsoljuk. Az első csapat után a zsűri felé haladva következnek a többiek. A következő körben eggyel eltolva lesz a kezdő csapat.

Mordor legmélyét is megjártátok ebben a fordulóban, de senki sem távozott pont nélkül a végén, ha egy két végtag az Orkok szájában maradt volna, a játék után visszahozzák, apportírozásban egész jók.

VI. Feladat

Mint minden filmnek, ami a mozikba kerül, szükség van megfelelő promócióra, reklámra. Ehhez azonban olyan anyagi háttér szükséges, mellyel világszerte lehet bemutatni az elkészült remekművet. Nincs más hátra, mint szponzorok felkutatása, vagy egy saját vállalat létesítése, fejlesztése. Az ebből befolyó összegből lehet aztán a világot meghódítani. Következzen hát az utolsó összecsapás jelöltjeink között a világhírnév felé vezető úton. A feladat nem más mint: A MOL Street farkasa

A feladat során 6 körön keresztül kell a saját olajipari ellátási láncotokat optimalizálni. Vásárolni kell fúrótornyot, tartályparkot, üzemeket, és töltőállomásokat annak érdekében, hogy minél nagyobb bevételre tegyetek szert. Minden csapatnak minden körben 50 Mollár kiinduló pénze van. Minden körben ebből vonódik le a megvásárolt eszközök értéke, ill. adódik hozzá az az összeg, amit az adott eszköz megvásárlásával realizálni lehet. A következő körben elköthető összeg az előző fordulóban megszerezett kiadásokból, bevételből, ill. az újból megkapott 50 Mollárból áll. Az elkölthető Mollárok mennyisége a zöld színű négyzetekben látható. A játék során a kitermelő egységből, a tartályokból, üzemekből, ill. töltőállomásból is egy minimálisan meghatározott mennyiséget meg kell vásárolni, de ezt a mennyiséget meg is lehet haladni. Fontos, hogy minden fordulóban csak a vastag pirossal megadott készlet erejéig lehet vásárolni az adott eszközökből. Amennyiben ezt meghaladjátok, a táblázat figyelmeztet benneteket. Az egyes létesítményeknek különböző az ára, amely a létesítmény mellett van feltüntetve pirossal, és ezzel együtt eltérő ezek bevétele is, amely zöld színnel látható. Érdemes jól megfontolni, hogy mit és mikor vásároltok meg. A játék értékelése az elért bevétel alapján történik. Az idő fontos, egy-egy fordulóban két perc alatt kell eldöntenetek, hogy miből és mennyit vásároltok.

Reméljük Ti legalább annyira jól éreztétek magatokat a verseny alatt, mint a MOLscar gála szervezői a készítés közben. Szerintem megérdemlenek egy tapsot.

Végéhez közelít a mai élő show. Számos remek kisfilmet láthattunk, a vágók keményen dolgoztak, a hangosítók nem gerjedtek, az operatőröknek sem remegett a keze, így minden adott volt egy remek versenyhez.

A MOLscar gála jelöltjei erőn felül teljesítve beleadták mindnet tudásukat, hogy a sorozat befejezéseként egy remekművet alkossanak, és méltán kerüljenek a filmipar halhatatlanjai közé.

Valaki közülük ma elnyeri a nagy MOLscart, és a velejáró vándorkupát. Addig is, míg a kapott pontok számolása zajlik, ismertetnénk a közönség verseny győzteseit, és átadnánk a nyereményeiket és a résztvevő csapatok okleveleit.

Tisztelt Közönség, Kedves Versenyző csapatok! Befejeződött a Trónok harca, míg kiderül a MOLscar gála győztese még átadunk pár díjat és oklevelet a jelenlévő versenyzőknek.

A díjak átadásában segítségemre lesz a MOLs Angelesi Stúdió vezetője, a MOLscar gála fővédnöke, ezért most felkérem Jukka Nuutinen urat, hogy csatlakozzon hozzánk a színpadnál.

Nem szabad elfeledkeznünk azokról az alkotókról, akik ugyan nem jutottak be a díjátadóba, de erejüket nem kímélve részt vettek az élő fordulókban. Szóljon nekik a filmszerető nézők üdvözlete, és fogadják szeretettel a részvételért járó oklevelet.

Megkérném az elhangzó csapatok egy képviselőjét fáradjon ki és vegye át az oklevelet.

Mindenki tudja, hogy a filmesek eredményei nagyban köszönhetőek az őket támogató szakértőknek, filmpedagógusoknak, akik saját tudásuk legjavát átörökítve felkészítették, segítették az ifjú filmes tehetségeket. Az ő speciális szaktudásuk nélkül egyik csapat sem lehetett volna ilyen sikeres. Felkérem a felkészítő tanárokat fáradjanak a színpadra.

Vida Andrea Ráckeresztúr, Petőfi Sándor Ált. Isk.
Zsigmond Zsuzsanna Százhalombatta, Arany János Ált. Isk.
Ábrahám Aranka Érd, Bolyai János Ált. Isk.
Galambosné Király Emőke Százhalombatta, Eötvös Lóránd Ált. Isk.
Élő Márta Százhalombatta, Kőrösi Csoma Sándor Ált. Isk.
Bokor Károly Érd, Gárdonyi Géza Ált. Isk. és Gimn.
Molnár Andrea Százhalombatta, 1. számú Ált. Isk.
Domján Éva Százhalombatta, Eötvös Lóránd Ált. Isk.
Adorjánné Káldi Boglárka Százhalombatta, Arany János Ált. Isk.

És most jöjjenek a ”MOLscar” gála helyezettjei:

Remek megoldásokat láthattunk tőlük. Ám a filmes produkcióik alapján a szakmai zsűri megítélése szerint ma Ötödik elem lett a ” Bitumenők” csapat. Nyereményük fejenként 10.000 Ft értékű Allee utalvány.

Negyedik helyen végzett a ” Benzin-kerusok” csapat. Gyönyörű teljesítmény ebben a filmes mezőnyben. Hiába dolgoztak Mint a villám, a dobogóhoz ez ma sajnos kevés volt. Nyereményük fejenként 20.000 Ft értékű Allee utalvány.

A filmes gálánk harmadik helyezettje, egyben bronz érmese a ” OlajON ”  csapat. Az Öngyilkos osztaghoz hasonló küzdésnek meglett az eredménye, a ”MOLscar” speciális oklevelével és a velejáró ajándékkal lesznek gazdagabbak. Nyereményük fejenként 30.000 Ft értékű Allee utalvány.

A ma fellépett filmesek közül a produkciókban nyújtott teljesítménye alapján ezüstérmes a ”Kőolajitás felsőfokon” csapat. Gladiátori küzdelem volt, csupán pár filmkockán múlott a dicsőség, de remek alakítás volt így is, egy ilyen erős mezőnyben. Nyereményük fejenként 40.000 Ft értékű Allee utalvány.

 És most következik az Elit alakulat, aki egész nap nyújtott remek teljesítményével elnyerte a zsűri által adható pontokból a legtöbbet, akik heteken át készülve, folyamatosan próbálva, ma a legjobb formájukat hozva elvarázsolták a nézőket, akik megmutatták mennyi műfajban képesek maradandót alkotni és emellett végig a zsűri kritikáját is felhasználva képesek voltak fordulóról fordulóra megújulni. A mai élő show és a MOLscar gála nyertese, és egyben a nap sztárja az ”Olajmágnás” csapat. Méltán foglalhatják el helyüket a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Nyereményük fejenként 50.000 Ft értékű Allee utalvány. Emellett megkapják a ”Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?”c. vetélkedő vándorkupáját, melyet az elkövetkező két évben saját iskolai stúdiójukban őrizhetnek.

Ezzel a mozzanattal véget ért a 2016. évi ”MOLscar gála”.

Akik még éreznek magukban erőt, fáradjanak az előterébe, ahol közösen részt vehetnek a gála after partiján, ami után remélhetőleg nem lesznek Másnaposok. Az étel és italfogyasztás mindenkinek ajánlott, Különben dühbe jövünk. Itt lehetőség nyílik az újdonsült sztárokkal autogramgyűjtésre, illetve egy kis beszélgetésre, megismerve a Kis kedvencek titkos életét. Megköszönve megtisztelő figyelmüket búcsúzik Önöktől az idei MOLscar gála műsorvezetője, és segítője. Viszontlátásra és viszonthallásra két év múlva.

Még több kép található a képgalériában!