Második forduló teljesítve

Az őszi szünetre való tekintettel, a második forduló rendhagyó módon csütörtökön került megrendezésre. Gyönyörű napsütés, sárguló falevelek és rengeteg kíváncsi és okos kölyök várt ránk ezen a napon. Nem akartatok mást, mint megtudni a kőolaj-feldolgozás minden csínját bínját.

Az első meglepetés akkor ért benneteket, amikor  – mielőtt bármit tehettetek volna – egy könnyűnek éppen nem mondható logikai tesztet kaptatok a kezetekbe. Derekasan helyt álltatok, még Kinga is, aki a hiányzó csapattagok nélkül egyedül – és nem is akárhogy – állt neki a gondolkodtató feladatoknak.

A jelenlegi állást az “Eredmények” menüben találjátok, a megoldásokat pedig itt.

A hidegzuhany után Timi elmesélte nektek mi fán terem a kőolaj-feldolgozás. Hogyan keletkezik a kőolaj, miből áll, milyen alkotóktól szabadulnánk szívesen, ill. hogyan épül fel egy szénhidrogén. Emlékeztek a színes kis gömbökre? Látjátok, a gömbölyű kis hungarocellekből nem csak karácsonyfadíszt lehet készíteni! Miért ne lóghatna idén a karácsonyfán egy nyílt láncú szénhidrogén?

Kaptatok ízelítőt az egyes feldolgozási eljárásokról, amiről aztán a terepgyakorlaton meg is bizonyosodhattatok. Az AV-3 és HDS üzem vezérlőjében a szakemberek meséltek további érdekes dolgokat nektek az üzemek irányításáról, a katalizátorokról, stb. Láthattátok az óriási kivetítőket, számítógépeket, a rengeteg paramétert, amit az üzemekben dolgozóknak figyelniük kell, s ha szükséges, beavatkozni.

Az előadás anyagát itt, ill. a segédanyagok között is megtaláljátok – ne feledjétek a harmadik forduló elején meg fogjuk kérdezni tőletek, mire emlékeztek!

Sajnálattak vettük tudomásul, hogy a kemény munkával bejutott 15 csapatból egy csapat “POK3” a második fordulóra már nem jöhetett el. A lányok hatalmas küzdelemben kerültek a legjobb 15 közé, szorgalmasan tették a dolgukat, hogy öregbítsék városuk, iskolájuk hírnevét. Továbbra sem értjük, hogy az iskolájuknak miért nem volt lehetősége támogatni a csapat vetélkedőben való részvételét, esetleg, hogy megnyerjék a versenyt és ezzel dicsőséget hozzanak iskolájuknak, növeljék saját továbbtanulási esélyeiket.

Orsi, Virág, Anna köszönjük!

Természetesen a megérdemelt ajándékotokat eljuttatjuk hozzátok.

Ugye nem felejtették el, hogy kaptatok beadandó feladatot? És ez a HF nem a hidrogénfluorid sav, hanem Házi Feladat! Egy videót kell készítenetek, aminek a részletes leírását itt találjátok. Határidő: a harmadik fordulóra kell magatokkal hoznotok a pendrive-on, amit kaptatok.

A második fordulón készült képeket a Képgalériában találjátok meg.

Jó pihenést kíván a szervező csapat az őszi szünetre, jó videókészítést és jó felkészülést a harmadik fordulóra!

0 replies

Hagyj üzenetet

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.