mol01 ki_tud_tobbet_logo

 

„Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról?”

 

Versenyfelhívás

A verseny célja

A MOL-Csoport számára kiemelt fontosságú az oktatás támogatása, a jövő generáció képzése, ennek érdekében az általános iskolától az egyetemi képzésekig folyamatosan keresi a lehetőséget a fiatalokkal való együttműködésre. Több mint 10 évvel ezelőtt indítottuk útjára a „Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról?” című vetélkedő sorozatot, amelynek célja, hogy az általános iskolai korosztályhoz játékos formában közelebb hozza a kőolajfeldolgozást, és tágabban értelmezve a természettudományok, a kémia szeretetét. Szeretnénk megmutatni a diákoknak a természettudományok érdekes, a hétköznapi életben is hasznosítható oldalát, és emellett megismertetni őket a Dunai Finomítóval, amely az ország egyik kiemelt jelentőségű vállalata, a hazai üzemanyagellátás és kőolajfeldolgozás bástyája. A vetélkedő során játékos feladatok mellett betekintést kapnak ennek a különleges „gyárnak” az életébe is.

 

Jelentkezés és a részvétel feltételei

A vetélkedőre a MOL-csoport Dunai Finomítójának vonzáskörzetében működő általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói jelentkezhetnek, 3 fős csapatokat alkotva (egy iskola több csapatot is indíthat).

A nulladik, vagy úgynevezett válogató fordulón létszámkorlátozás nélkül valamennyi, a vetélkedéshez kedvet érző csapat részt vehet, és közülük a legjobban teljesítő csapatok kerülnek be az 1. fordulóba. A továbbjutott csapatoknak fel kell készülnie a kiadott ismeretterjesztő anyag alapján az első finomítói látogatásra. A 2. fordulótól már csak kb. 15 csapat versenyezhet tovább (pontszámtól függően), végül a döntőbe a legjobb 5 csapat jut el.

A vetélkedővel kapcsolatos minden fontos információ – határidők, beadandó feladatok, segédanyagok, elért pontszám az egyes fordulók után – az alábbi weboldalon lesz elérhető.

http://molvetelkedo.battanet.hu

 

Jelentkezés a versenyre

A versenyre jelentkezni a szöveg végén elérhető Excel kitöltésével lehet (az Excel mellett a feladatok leírása a lenti Word dokumentumban találhatóak). Az Excel táblázat első lapfülén található a jelentkezési lap, a többi lapfülön pedig a megoldandó feladatok. A versenyre a teljes egészében kitöltött Excel táblázat beküldésével lehet jelentkezni. Beküldési határidő:

  1. szeptember 29., péntek 20 óra

 

A jelentkezés része a csapatnév választás, amely a kőolajiparban vagy a kémiában használt megnevezés lehet, meg kell továbbá adni a csapat három tagjának nevét, a csapat elektronikus és postai elérhetőségét, a felkészítő tanár nevét, elérhetőségét, valamint az iskola nevét.

A kitöltött Excelt az alábbi címre kérjük küldeni a fenti határidőig:

MOLVetelkedo@mol.hu

A versenyre való jelentkezést minden esetben visszaigazoljuk mind a csapat, mind a felkészítő tanár felé. A határidőn túl beérkezett jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.

 

Tematikus fordulók

A nulladik válogató fordulót követő 2 finomítói látogatás a kőolajfeldolgozás és a hozzá kapcsolódó tevékenységek köré szerveződik:

·       A kőolaj útja a fogyasztókig és a hozzá tartozó minősítések

 

2023. október 20. (péntek)
·       A kőolaj feldolgozása, energiafelhasználás és környezetvédelem a finomítóban 2023. november 17. (péntek)

 

A tematikus fordulók helyszíne a Dunai Finomító (a diákok és kísérő tanárok szállításáról a környező iskolák számára gondoskodunk), ahol a tanulók a vállalat szakembereitől sajátíthatják el az elméleti anyagot, lehetőségük lesz kérdéseket feltenni, illetve interaktív, játékos formában meg is győződhetnek tudásukról. Minden forduló része egy terepgyakorlat, ahol az adott témához kapcsolódó finomítói helyszínt mutatjuk be.

A végső megmérettetésen a legjobban szereplő 5 csapat vehet részt, akik erről értesítést kapnak 2023. november 21-ig. A döntő a Dunai Finomító színháztermében lesz várhatóan 2023. december 1-jén, pénteken.

  

Díjazás

A tematikus fordulókba jutott minden résztvevő kap ajándékot, továbbá a döntőn résztvevő csapatok mindegyike értékes nyereményekben részesül.

 

További információk

A versennyel kapcsolatos további információk a http://molvetelkedo.battanet.hu honlapon, illetve az alábbi telefonszámokon érhetők el:

Müller Márta                          Tel.: +36 30 733 9842

Söjtöriné Mészáros Réka         Tel.: +36 70 373 7723

Garai Ágnes                                Tel.: +36 30 488 4931

 

A jelentkezéshez szükséges feladatokat itt találod:

Feladatok leírása

Kitöltendő Excel Tábla