mol01 ki_tud_tobbet_logo

 

„Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról?”

 

Versenyfelhívás

A verseny célja

Szeretnénk megismertetni a tanulókat az olajipar jelentőségével, a MOL-csoport Dunai Finomítójának működésével, felkeltve érdeklődésüket a természettudományok, azon belül elsősorban a kémia iránt. Szeretnénk olyan tudáshoz juttatni a diákokat, amelyet a hétköznapi életben, de akár az ilyen irányú pályaválasztásuk során is hasznosítani tudnak.

Szeretnénk, ha a résztvevő gyerekek és tanáraik betekintést nyernének az ország egyik legnagyobb vállalatának életébe, és látogatásaik során minél több élményben lenne részük.

 

Jelentkezés és a részvétel feltételei

A vetélkedőre a MOL-csoport Dunai Finomítójának vonzáskörzetében (Diósd, Dunaújváros, Ercsi, Érd, Martonvásár, Ráckeresztúr, Százhalombatta, Tárnok) működő általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói jelentkezhetnek, 3 fős csapatokat alkotva.

A nulladik, vagy úgynevezett válogató fordulón létszámkorlátozás nélkül valamennyi, a vetélkedéshez kedvet érző diák részt vehet, azonban ennek eredményeként a legjobban teljesítő 30 csapat kerül be az 1. fordulóba. A továbbjutott 30 csapatnak fel kell készülnie a kiadott ismeretterjesztő anyag alapján az első finomítói látogatásra. A 2. fordulótól már csak 15 csapat versenyezhet tovább, míg a döntőbe a legjobb 5 csapat jut el.

A vetélkedővel kapcsolatos minden fontos információ – határidők, beadandó feladatok, segédanyagok, elért pontszám az egyes fordulók után – az alábbi weboldalon lesz elérhető.

http://molvetelkedo.battanet.hu

A jelentkezéshez a megadott weboldalon 2021. szeptember 20-tól elérhető feladatsort kell megoldani, amelynek leadási határideje:

  1. október 1. péntek 20 óra

 

A jelentkezés része a csapatnév választás, amely a kőolajiparban vagy a kémiában használt megnevezés lehet, meg kell továbbá adni a csapat három tagjának nevét, a csapat elektronikus és postai elérhetőségét, a felkészítő tanár nevét, elérhetőségét, valamint az iskola nevét.

A jelentkezést elektronikusan az alábbi címre kérjük küldeni:

MOLVetelkedo@mol.hu

A versenyre való jelentkezést minden esetben visszaigazoljuk mind a csapat, mind a felkészítő tanár felé. A határidőn túl beérkezett jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.

Tematikus fordulók

A válogató fordulót követő 2 finomítói látogatás a kőolajfeldolgozás és a hozzá kapcsolódó tevékenységek köré szerveződik:

•  A kőolaj útja a fogyasztókig és a hozzá tartozó minősítések.                   2021. október 22. (péntek)

• A kőolaj feldolgozása, energiafelhasználás és                                             2021. november 5. (péntek)
környezetvédelem a finomítóban

 

A tematikus fordulók helyszíne – ha a járványügyi helyzet megengedi – a Dunai Finomító (a diákok és kísérő tanárok szállításáról a környező iskolák számára gondoskodunk), ahol a tanulók a vállalat szakembereitől sajátíthatják el az elméleti anyagot, lehetőségük lesz kérdéseket feltenni, illetve interaktív, játékos formában meg is győződhetnek tudásukról. Minden forduló része egy terepgyakorlat, ahol az adott témához kapcsolódó finomítói helyszínt mutatjuk be.

Abban az esetben, ha a járványügyi helyzet miatt nem engedélyezett a személyes megjelenés, akkor online formában kerülnek megtartásra a fordulók.

A végső megmérettetésen a legjobban szereplő 5 csapat vehet részt, akik erről értesítést kapnak 2021. november 10-ig.

A döntő a Dunai Finomító színháztermében lesz 2021. november 26-án, pénteken.

Díjazás

A tematikus fordulókba jutott minden résztvevő kap ajándékot, továbbá a döntőn résztvevő csapatok mindegyike értékes nyereményekben részesül.

További információk

A versennyel kapcsolatos további információk a http://molvetelkedo.battanet.hu honlapon, illetve az alábbi telefonszámokon érhetők el:

Müller Márta                           Tel.: +36 30 733 9842

Huffné Móré Judit                   Tel.: +36 70 373 3874

 

Százhalombatta, 2021. szeptember 23.