"Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő
A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, elsősorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasznosítsák azokat a kőolajiparra vonatkozó ismereteiket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll. Kérjük türelmét.

Kapcsolattartó:
Huffné Móré Judit
E-mail: jmore@mol.hu
Tel: (70) 373-3874



"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja igazamat; egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, tévedtem."
Albert Einstein


Kellemes böngészést és jó versenyzést!


Látogatóink száma:

Website counter


Hírek, aktualitások
Elérkezett a D Ö N T Ő napja! Amiért érdemes volt kitartani...
2014. december 12.

Eljött a nagy nap. Hatalmas várakozás előzte meg a döntő napját, hisz nem volt kicsi a tét. A hat csapat eljött újra, hogy megmutassa mennyit tanult az elmúlt három hónapban. Mindenki ugyanazt akarta, elhozni a kupát!

Érdekes feladatok, izgalmak, humor, nevetés, meglepetések - ezzel lehetne jellemezni ezt a napot. Hogy végül ki állt fel a dobogó tetejére?


1. Kőolajfinomítók Újratöltve
2. Aranyos Olajcseppek
3. Lithium
4. Kém-Csövesek
5. PetróleumLáma
6. Alkimisták


Nagy dícséret illet minden csapatot, hisz hősiesen helyt álltak az egyáltalán nem könnyű feladatok során.

A döntőről szóló részletes beszámolót a "Döntő" menüpont alatt találjátok. A hangulatot a képek is igen jól visszaadják.


Holnap D Ö N T Ő !...
2014. december 11.

Kedves diákok! Hamarosan itt a DÖNTŐ! Kedves diákok! Holnap végre DÖNTŐ! A szervezőbizottság nagyon készül a holnapi napra, az előző évekhez képest új feladatokkal várunk benneteket, és persze idén is lesz közönségjáték! Az idei döntő - nem árulok el nagy titkot - a zene köré szerveződik. Pihenjetek, mert holnap szükség lesz minden erőtökre. Mi már napok óta nem alszunk jól... azon dolgozunk, hogy a holnapi nap a lehető legjobban sikerüljön. Azoknak is akik döntőznek és azoknak is, akik nézőként, szurkolüként vesz részt az eseményen.

Kis technikai információ: egy busz kétszer fordulva hozza be a diákokat a színházterembe. Az első busz 7:30-kor ér a Soho elé, és 7:40-kor indul. Az a kérésünk, hogy a döntősök már az első busszal jöjjenek, töltsétek fel az üres helyeket, majd a többiek várják meg a második kanyart.

DÖNTŐRE FEL!


Hamarosan itt a döntő...
2014. december 9.

Kedves diákok! Hamarosan itt a DÖNTŐ! Remélem nagyon várjátok már. Sok mindent fogunk kérdezni tőletek, de ne ijedjetek meg, csak olyat ami elhangzott... valahol... valamikor... További jó felkészülést kívánunk nektek.

Azokat a csapatokat is szeretettel várjuk akik nem döntőznek, de részt vettek a tematikus fordulókon. Ebből az élményből nem szabad kimaradni! Az apró meglepetésekről nem is beszélve. Attől függően mekkora létszám alakul ki, indítunk buszokat pénteken (12.12.) reggel a SOHO elől. Aprópó dupla 12! Tudjátok, hogy a számmisztikában mi a jelentése a 12-nek? Az, hogy "ÉN TUDOM". Ezt a számot a váratlan, extrém vagy villámcsapásszerűen bekövetkező fordulatok jellemzik.


Kialakult a végső sorrend, megvan ki döntőzik...
2014. december 3.

Kedves Gyerekek!
Őrült nagy hajtáson, tanuláson, küzdelmen vagyok túl. A harmadik forduló beadandó feladatának javításán több csapat is dolgozott. Jelentem megszülettek a végeredmények!

A három feladattal kapcsolatban egy kis értékelés:
Az "A" beadandó egy teszt volt, melyet Molnár Róbert előadása alapján állított össze az értékesítés csapata. Annak ellenére, hogy a segédanyagokban megtaláltátok az előadás prezentációját, így a helyes válaszokat, sajnos figyelmetlenségből sokan értékes pontokat vesztettetek, van aki ez miatt búcsúzott a döntőtől. Megoldás.
A "B" feladatban beszerzési vezetőként kellett egy komplex feladatot megoldanotok. A feladatot az értékesítés csapata javította, a mellékelt értékelési szempontok alapján. Sokféleképpen lehetett gondolkozni, de lehet hogy nem mindent vettetek számításba, emiatt többen itt is pontlevonást szenvedtetek el.
A "C" számítási példát a laborban ötlötték ki nektek, ezt sikerült a legpontosabban megoldanotok. Itt találjátok a jó megoldásokat.

Ha megnéztétek az eredménytáblát az látható, hogy nagyon szoros volt a verseny. Volt aki a hetedik helyről tornázta magát vissza az élmezőnybe, de olyan is volt aki a negyedik helyről vesztette el a továbbjutási lehetőséget. Idén olyan fordult elő, amire korábban nem volt példa. A döntőben 5 szabad hely van, idén az ötödik helyen holtverseny alakult ki. Ma reggel összeült a szervezőbizottság válságstábja és eldöntötte, hogy az ötödik helyen álló két csapatból ki jusson a döntőbe. Megvizsgáltuk ki teljesített jobban a fordulók alkalmával. Nem volt könnyű a döntés. Végül mindent számba véve úgy döntöttünk, hogy az ötödik helyen álló mindkét csapat megérdemli, hogy szerepeljen a döntőben, mert nagyon nagy küzdelemben jutottak el odáig. Ezért idén hatan játszotok a döntőben. Emiatt persze most a szervezőknek kissé át kell gombolni a feladatokat, de úgy határoztunk vállaljuk ezt a kihívást. Ez alapján akik döntőt játszhatnak a megszerzett pontok sorrendjében:
  • Aranyos-Olajcseppek [Arany] - 137 pont
  • Kőolajfinomítók Újratöltve [Arany] - 136,5 pont
  • KÉM-CSÖVESEK [Eötvös] - 135 pont
  • Lithium [Arany] - 132 pont
  • Alkimisták [Eötvös] - 129,5 pont
  • PetróleumLáma [Eötvös] - 129,5 pont
Ahogy látjátok, 3 Aranyos és 3 Eötvös csapat fog megmérkőzni a kupáért, fognak osztozni a pontszerző helyekért.

Ne keseredjenek el azok a csapatok sem, akik nem jutottak döntőbe, hiszen derekasan helyt álltak a versenyben, ezt a pontszámok is hűen tükrözik, hiszen csak néhány ponttal maradtak le élmezőnytől. Igazi nagy küzdelmek voltak.

A döntőre december 12-én pénteken kerül sor, ahova szeretnénk a döntős csapatokon kívül meghívni azokat a csapatokat is, akiknek most nem sikerült a továbbjutás. Gyertek és szurkoljatok valamelyik csapatnak.
A program itt található. A döntőn részt vevők névsorát a kísérő tanárok gyűjtik össze.

A döntőről további információkat a későbbiekben itt találtok. A döntősöknek további jó felkészülést kívánunk. bármi ami elhangzott kérdés lehet... A többi csapatnak is szeretnénk megköszönni a részvételt, reméljük a későbbiekben csak előnyötökre válnak az itt tanultak és sok hasznos információval, tudással lettetek gazdagabbak.


Az első két forduló tesztjeinek megoldásai...
2014. december 1.

Bizonyára van köztetek olyan, aki szeretné tudni, mik voltak az első és második forduló tesztjeinek jó megoldásai. Azok számára itt elérhetőek a megoldások: I. forduló és II. forduló.


A III. tematikus forduló - "értékes" percekkel - és teszteredmények!...
2014. november 21.

A harmadik fordulón már kicsit könnyebben emészthető előadást hallhattatok Molnár Róberttől kereskedelem témakörben, aki sok hasznos információval látott el benneteket az értékesítés kapcsán, de láthattátok azt is hogyan készült az Istenhegyi úti - környezetvédelmi szempontból is - különleges benzinkút. Az előadás anyagát megtaláljátok a "Segédanyagok, linkek" hivatkozás alatt.
Ezt követte a laborlátogatás, ahol bekukucskálhattatok olyan laborba, ahol javában folyt a munka, különleges gépeket, mérőműszereket láthattatok. Laborkísérletekben is volt részetek, egyszerűbb vizsgálatokat ti magatok végezhettetek, de pont az i-re talán a gyertyaöntés volt.

Remélem jól éreztétek magatokat a három forduló során és sok hasznos információt hallottatok, láttatok.

De itt még nincs vége...

Az előadás előtt tudáspróbán vettetek részt, a kőolajfinomítás témában teszt keretében kérdeztünk vissza, mire emlékeztetek a korábban elhangzottakból. Kollégáink kijavították a dolgozatokat, az eredményeket meg is nézhetitek az "Összesített eredmények" menüpont alatt. A teszt nem volt könnyű, tudom hogy sokat készültetek, de nem volt hibátlan megoldás (ha kíváncsi vagytok mi volt a jó megoldás, itt ellenőrizhetitek). Az elérhető 30 pontból a legjobbak is csak 25 pontot szereztek meg, a kevésbé szorgalmasak 13 pontot gyűjtöttek. Nem minden kérdést olvastatok el alaposan. Pl. ahol a kérdés mögött nem szerepelt az, hogy több válasz is lehetséges, ott csak egy választ fogadtunk el. Aki oda kettő lehetséges választ is bekarikázott az nem kapott pontot. Mondhatom, hogy ez a forduló átrendezte a helyezéseket. Akik eddig elöl voltak, azok közül jó néhányan lejjebb csúsztak, de olyan csapatok is voltak, akik szorgalmas tanulással, akár a 11. helyről küzdötték vissza magukat a 4. helyre. Nagyon szoros a verseny még mindig. Az első hat hely között mindössze 5 pont különbség van, a 4. helyen egyelőre hármas holtverseny van. Senki ne nyugodjon meg, mert 7-8. helyen levők mindössze 2 ponttal, a 9-10. helyen állók is csak 5 ponttal vannak lemaradva az élbolytól.

Ismét van beadandó feladat, mégpedig nem is kevés. Most kell minden utolsó erőtöket beleadni, mert most nem kevesebb, mint 3 azaz három beadandó feladatot kell megoldanotok és határidőre visszaküldeni. Mivel nincs több forduló, ezért a kereskedlmi rész visszakérdezése úgy történik, hogy a tesztet otthon tölthetitek ki, ez az "A" beadandó. Ehhez a témakörhöz kapcsolódik szervesen a "B" feladat, ahol értékesítési vezetőként kell - a megadott információk alapján - eldöntenetek, hogy milyen zemanyagot fogtok vásárolni. Ha ez nem lenne elég egy további "C" feladattal kell megküzdönötök, ahol laboros tapasztalataitokra tudtok támaszkodni. A beadandó feladatok pontosan a "Beadandó Forduló 3." menüpont alatt találhatók meg. A három feladattalegyesével 20 pontot, azaz összesen még 60 pontot gyűjthettek, amiért érdemes még dolgozni. Láttátok, az utolsó teszttel teljesen átrajzoltátok az eredménytérképet. Ez a lehetőség még most is előttetek áll. Ne abban bízzatok, hogy a többiek esetleg hibáznak és nem szereznek maximális pontot. Ti tegyetek meg mindent, hogy a lehető legnagyobb pontszámot érjétek el.

A megoldást a molvetelkedo@mol.hu címre kell elküldjétek, legkésőbb december 1-én éjfélig.

További fényképek kerültek fel a képgalériába.


Hamarosan itt a harmadik...
2014. november 20.

Már csak egyet kell aludni és itt a 3. forduló! Ez a nap is nagyon izgalmasnak ígérkezik, hiszen az előzőhöz képest egy kicsit könnyebben érthető rész következik, a kereskedelem. Ezt követi egy izgalmas terepgyakorlat, most a labor életébe fogtok bepillantást nyerni.
Itt érhető el a részletes program >> Program


A második beadandó feladat eredményei...
2014. november 19.

Kedves Diákok! Tolmácsolom Timi üzenetét, aki kijavította a második beadandó feladatot:

"Köszönjük szépen minden csapatnak a munkáját. Nagyon sokan nagyon szép, igényes és emellett még hibátlan megoldást is adtatok a feladatokra, nem beszélve azokról a logikus magyarázatokról, levezetésekről, amelyet írtatok nekünk. Voltak, akik többféleképpen is levezették a megoldást. Ezért plusz pont nem jár, de egy nagy dicséret mindenképp. Örülünk, hogy megértették, hogy miért és hogyan kell a feladat megoldása során használni a keverési egyenletet. Reméljük ezt majd a további tanulmányaitok során is kamatoztatni tudjátok majd, és emlékezni fogtok, hogy mikor és hogyan kell ezt az egyenlet típust használni. Nagyon sokan, nagyon szépen használtátok a word-ot is. Reméljük tényleg ilyen ügyesek vagytok a szövegszerkesztő programmal is. A 15 csapatból 12 csapatnak tudunk maximális, azaz 20 pontot adni. Gratulálunk.
A többiek se csüggedjenek, hanem mindenki készüljön a tesztre, mert sok gondolkodtató kérdést teszünk majd fel nektek pénteken, hogy lássuk, kinek mennyire sikerült elmélyülnie a kőolaj feldolgozás rejtelmeiben.
A pénteki viszontlátásig jó tanulást mindenkinek!"

Az eredmény most is az "Összesített eredmények" menüpontban látható.



A II. tematikus forduló - avagy hogy finomítunk mi - teszteredményekkel...
2014. november 7.

A második fordulón töményen megkaptátok mindazt, ami miatt Százhalombattán van a Finomító. Történetesen minden ami a kőolaj feldolgozása - finomítása - címén történik, abba most belekóstoltatok. Na nem szó szerint, csak képletesen. Nem volt könnyű a feladat hiszen most sok olyan ismeretlen szóval találkoztatok, amivel korábban nem nagyon. Ha az előadás során valamit nem értettetek, érdemes utánanézni vagy kérdezni tanárotoknál. Az előadás után a FER Tűzoltóság segítségével kipróbálhattátok, milyen igazi tüzet oltani, majd az AV-2 üzemben kaptatok kis ízelítőt a desztilláció világából.
Reméljük, hogy ezt az alkalmat is hasonlóképpen emlékezetetekbe vésitek, mint az előzőt. Az elhangzott előadás megtalálható a "Segédanyagok, linkek" hivatkozás alatt. Ne feledjétek, hogy a következő találkozásunkkor megint kíváncsiak leszünk, tehát megint kérdezünk.
Timi beadandó feladattal is készült számotokra, amelyet a "Beadandó Forduló 2." menüpont alatt találtok meg. A megoldást a molvetelkedo@mol.hu címre kell elküldjétek, legkésőbb november 17-én éjfélig.
Észrevettétek hogy fényképek készültek? Ha kíváncsiak vagytok hogy sikerültek, ajánlom, hogy látogassatok el a képgalériába.

Amíg Ti tüzet oltottatok és vákuumdesztilláltatok, addig Kornél sem tétlenkedett, hanem kijavította a dolgozatokat. Az ő észrevételeit tolmácsolom felétek:
Összesen 30 pontot lehetett gyűjteni a teszt során, a legtöbbet amit elértetek az 25 pont volt, a legkevesebb 16. Három témakörből kaptatok kérdéseket, a kőolaj története, környezetvédelem és a terepi gyakorlat. Nem lett hibátlan megoldás, viszont voltak olyanok, akik témakörönként hibátlan eredményt értek el, ami azt bizonyítja, hogy meg lehetett volna oldani pontveszteség nélkül. Summa summárum voltak akik kemény felkészüléssel sokkal feljebb jutottak az ideiglenes ranglistán, de voltak olyanok is, akik jóval hátrébb kerültek. Na elkeseredni azért nem kell, mert ha jól megnézitek az összpontszámokat, az első nyolc hely között mindössze 5 pont különbség van. Fordulónként 50 pontot szerezhettek (teszt - 30p, beadandó - 20p) és még két forduló hátravan, azaz akár - elméletileg - még 100 pontot is gyűjthettek a jelenlegi mellé. Az eredményeket az "Összesített eredmények" menüpont alatt tudjátok megtekinteni.


Az első beadandó feladat eredményei...
2014. november 4.

Kedves diákok!
Örülök, hogy sikerült mindenkinek megoldania az első beadandó feladatot és időben célbajuttatni Kornélnak, aki nem sokat tétovázott, félretett minden határidős feladatát és azonnal javításba kezdett. Lám lám meg is lett az eredménye, amit az "Összesített eredmények" menüpontban fogtok tudni nyomonkövetni. A feladattal max. 20 pontot lehetett szerezni, ami a legtöbbeteknek sikerült is, azonban volt akinek nem jutott elég ideje a kidolgozásra. De tudjátok nincs veszve semmi, mert még nagyon sok pont szerene gazdára találni.
Remélem az őszi szünetet nem csak ezzel töltöttétek, hanem pihentetek is, mert a további fordulók sem lesznek túl könnyűek.
A II. forduló hamarosan itt van, pénteken, november 7-én a kőolaj-feldolgozásról hallotok majd újabb érdekes előadást, amit a helyszíni üzemi kirándulás tesz majd egésszé, de nem árulok el titkot azzal sem, hogy a tűz is főszerepet fog játszani.
Itt érhető el a részletes program >> Program.


Itt az őszi szünet...
2014. október 25.

Itt az őszi szünet, de ha mégis azt gondoltátok, hogy felkészülnétek a "pihenés" alatt a második fordulóra, felkerült a tartályokról egy rövid kis összefoglaló a segédanyagok közé.
Valamit még ígértem nektek, az pedig nem más, mint a Tankcsapda - Köpök rátok videóklippe és a werkfilm (avagy hogyan készült).


Fantasztikus I. tematikus fordulón vagyunk túl
2014. október 22.

Nagy várakozással tekintettünk az első forduló elé, mindent előre lepróbáltunk, az útvonalat, a terepgyakorlaton mi fér bele két órába, milyen védőfelszerelés kell, milyen feltételek mellett nézhetik meg a termelésből jó ideje kivett tartályt. Milyenek legyenek az előadások, beléptetés, szállítás rendben legyen, stb... Kedd reggel van. Csepereg az eső. Nem baj, majd eláll hamarosan. Lassan telik az idő. Hol vannak már a csapatok? Ekkor végre befut a busz és leszáll róla sok érdeklődéssel teli kisdiák.
Kornél - nem akarunk szerénykedni, minket is meglepett kollégánk felkészültsége - fantasztikus előadást tartott a kőolaj történetéről, a kutatás és termelésen át a vásárlóig vezető útig. Ezt követően Eszter előadásából a környezetvédelemről tudhattunk meg érdekességet, mit teszünk annak érdekében hogy a lehető legkevesebb szennyező anyag kerüljön ki környezetünkbe, ahol mi is élünk. A terepgyakorlaton megnéztünk közelebb egy 20.000 m3-es tartályt, ellátogattunk a szennyvíztisztítótelepre és végül megnéztük a közúti töltőt.

Reméljük, hogy jól éreztétek magatokat és sok-sok érdekes ismerettel lettetek gazdagabbak. Az elhangzott előadások és segédanyagok megtalálhatók a "Segédanyagok, linkek" hivatkozás alatt. Ne felejtsétek el, hogy a következő alkalommal amikor találkozunk (november 7.) visszakérdezünk! kíváncsiak vagyunk mire emlékeztek az itt elhangzottakból, amiért értékes pontokat gyűjthettek. De itt még nincs vége, emlékeztek Kornél házi feladatot azaz beadandó feladattal is készült számotokra, melyet a "Beadandó Forduló 1." menüpont alatt találtok meg. Van még időtök. A beadási határidő: november 3. (hétfő) éjfél.
Ne feldjétek Kornél e-mail címére kell küldenetek: kcsernik@mol.hu.
Ha szeretnétek újra átélni, feleleveníteni az első forduló hangulatát, látogassatok el a képgalériába.


Hamarosan itt az I. tematikus forduló
2014. október 19.

Eljön az idő és hamarosan - a legjobb 15 csapat - részt vehet az I. tematikus fordulón. Remélem nagy izgalommal várjátok az eseményt, mert mi is szüntelenül dolgozunk az előadásokon, a terepgyakorlat programján, sőt már a döntős feladatok egyikére is próbajátékot tartottunk szombaton.
Amit tudnotok kell, az az indulási időpont:
A busz 7:50-kor Százhalombattán a SOHO előtt felveszi a 15 csapatot és az 5 kísérő tanárt (október 12. - kedd) ( a ráckeresztúri csapat is ide érkezik) és onnan együtt jut be a kis csapat a Finomítóba. Az előadás, amiről hallani fogtok, a "Kőolajtörténet, kitermelés, ellátási lánc és környezetvédelem" köré fog csoportosulni. Érdemes magatokkal hozni jegyzetfüzetet és tollat. Persze figyelni is érdemes, hiszen az itt elhangzottakat a következő alkalommal teszt formájában visszakérdezzük. Sőt még egy beaadandó feladatot is el kell készítenetek addig. A terepgyakorlat miatt kérünk benneteket, hogy ennek megfelelő öltözetben jelenjetek meg (kényelmes ruha, zárt, lapos sarkú cipő).
Részletes program itt...


Mi volt a megoldás?
2014. október 6.

Amire vártatok az most jött el. Íme a megoldásokat is közzétesszük, hogy tanulhassatok belőle. Érdemes végig nézni. Elnézően javítottunk, volt ahol más megoldást is találtatok mint amire mi gondoltunk, ilyenkor visszakerestük a neten mi található meg, és természetesen arra is adtunk pontot.


Elkelt a 15 hely...
2014. október 5.

Kedves Diákok!
Kijavításra kerültek a beérkezett pályázatok, eldőlt a sorsa, melyik az a 15 csapat aki folytathatja a versengést, tanulhat még többet a kőolaj-feldolgozásról, és ha bejut a döntőbe, egy nagyon izgalmas, élő verseny során állhat fel a dobogó legtetejére.
Mint mondtuk, nem volt egyáltalán könnyű feladatotok, de büszkék vagyunk rátok, mert látszik hogy nagy erőket mozgattatok meg, hogy ti legyetek a legjobbak.

A 15 csapat az alábbi megoszlásban került be a tematikus fordulókba:
Arany - 5 db, Kőrösi - 4 db, Eötvös - 5 db, és Ráckeresztúr 1db.

Ahogy látjátok alább, a középmezőnyben nagyon nagy verseny volt, azonos pontok és fél pontnyi különbségek határozták meg a sorrendet, ill. a 16. helyen álló csapat is csak fél ponttal csúszott le a továbbjutók táborából. Amint látjátok a hetedikesek egyáltalán nem ijedtek meg a feladattól, hiszen a 15-ből 10 csapat éppen hetedikes. Kik azok akik bejutottak? Íme a lista első 15 résztvevője:

 1.LithiumDonászy Karina Polgár ZsófiaBarabás VirágArany7.75,5
 2.Aranyos-OlajcseppekKrylova Elizavéta Pap KincsőSzentmiklósi-Tóth LucaArany8.63
 3.A kőolaj mestereiHolló Csaba Takács NorbertVárkonyi MárkKőrösi7.63
 4.BányászokCsibi Csongor Kállai MihálySági AttilaKőrösi7.62
 5.Kőolajfinomítók ÚjratöltveKlem Kristóf Sleisz LeventeUtasi ZalánArany8.58
 6.KölkökReményi Tamás Kernács TamásDomcsek ÁdámArany7.56,5
 7.OlajosokkolóJuhász Zsombor Baksay LeventePálinkás ÁdámArany7.56,5
 8.NitrogénJános Márk Bíró Dávid BotondBálint GáspárEötvös7.55,5
 9.H2O csapataDuchony Izabella Varga LiliánaVárföldi LillaKőrösi7.55
10.SZLOPCzaltig Dániel Horváth SzilárdKövesi DánielKőrösi7.55
11.KEROZINKozocsa Zsuzsa Rappai VirágFerincz ViktóriaRáckeresztúr8.54,5
12.OlajfalókVarga Luca Novozánszki RékaJános BenedekEötvös7.54
13.KÉM-CSÖVESEKKovács Dóra Jánky Sára LucaGál EdinaEötvös7.50,5
14.PetróleumLámaFuszkó Viktória Pap AnnaTakácsa AnnaEötvös8.50,25
15.AlkimistákBendák Kira Kővári BettinaMészáros NóraEötvös8.47

16.Endoterm folyamatSzabó Gergő Mogyorósi KornélTóth Richárd1-es8.46,5
17.KadmiumokPozsgai Dóra Tóth AnettaMárkus KrisztinaEötvös7.45
18.AlkimistákKráll Viktor Petrovics ZoltánZsebők MátéKőrösi8.43
19.TRIOXIDGalambos Bence Dékány DánielAlbert DávidKőrösi7.39
20.Kő O. LajosPtak Anita Andó BíborkaUdvari EndreArany8.38,5
21.Olaj munkásokPluhár Zoltán Szalai DánielSzijjártó BotondEötvös8.30,5
22.WolframokFazekas Lili Kovács RékaSzamosvári Petra LucaEötvös7.29
23.KoMOLytalanokKóti Dávid Baumgartner MilánSábics AttilaKőrösi7.26,5
24.Benzolgyűrűk uraKerék Viola Havasi ZsófiaSéra HannaKőrösi7.21,5

Reméljük, hogy azok a csapatok sem szomorúak, akik most nem jutottak be a területi fordulókba, nekik lehetőséget biztosítunk a döntőn (december 14-én), hogy szurkolhassanak iskolatársaiknak, és részesei lehessenek a nem mindennapi eseménynek, amin kollégáink már gőzerővel dolgoznak.
A megoldások is hamarosan felkerülnek, hogy lássátok mi lett volna a jó megoldás. A pontozásnál adtunk fél pontokat is, ill. a kísérleteknél függetlenül a mi megoldásunktól, elfogadtunk további jó megoldásokat is, olyanokat is amikre mi eredetileg nem is gondoltunk.
Hamarosan találkozunk.
Köszönjük, hogy velünk játszottatok.


Lejárt a határidő, beérkeztek a pályázatok
2014. október 2.

Kedves Gyerekek!
Október 1-én éjfélkor lejárt a beadási határidő. Az addig beérkezett pályázatokat összegeztük, éppen most folyik az értékelés. Amit elöljáróban elmondhatok az az, hogy 24 db megoldás érkezett Százhalombattáról és a környező településekről, egész pontosan az alábbi megoszlásban:
Arany - 6 db, Kőrösi - 8 db, Eötvös - 8 db, 1es Iskola - 1 db és Ráckeresztúr 1db.
Megvallom őszintén, hogy az elmúlt évek alapján kicsit több pályamunkára számítottunk, de a jó hír az, hogy így nagyobb esély van a tematikus fordulókra való bejutásra. Bevallom, nem volt könnyű a feladatsor, ezért is gondolom azt, hogy akik neveztek a versenyre, azok komolyan goldolták a megmérettetést és nem a véletlenre bízták a bejutást.
Kinyomtatva a megoldásokat és belepillantva az látszik, hogy igényes munkák születtek, nem kevés energiabefektetéssel. De hogy melyik 15 csapat jutott be a következő körbe, és vesz részt október 21-én az első tematikus fordulón, az hamarosan - egy/két napon belül - ki fog derülni.


A 2014-es vetélkedő hivatalosan elindult...MOST...ÓRA INDUL...
2014. szeptember 12.

Ahogy ígértük, a mai napon a vetélkedőre való jelentkezést elindítjuk. Ahogy láthatjátok, a "Jelentkezés" menü alatt feltöltésre került az 50+1 kérdésből álló feladatsor (.doc / .pdf ). Ezeket a feladatokat kell megoldanotok és visszaküldeni a megadott e-mail címre 2014. október 1-ig. Ahogy látjátok az utolsó egy bónusz kérdés, aminek az eredményét az 50 kérdésből kapott pontszámok pontazonossága esetén veszünk figyelmebe. Ne hagyjátok ki ezt a feladatot sem, hiszen lehet hogy azonos pontszám esetén,ennek eredménye alapján kerültök be a 15 továbbjutó csapat táborába. Igen, bevalljuk nem könnyűek a kérdések - tanult kollégáinknak is fenn akadt a szemük néhány kérdés láttán -, de mint tudjátok nagy a tét, ezért a lécet is magasra kellett emelnünk. Arra buzdítunk benneteket, hogy ne ijedjetek meg elsőre a feladatok láttán és dobjátok a sarokba a feladatlapot, hanem osszátok szét egymás között a feladatokat és próbáljátok a kémia könyvekből és az internet segítségével kitalálni a megoldásokat. Higgyétek el, nagyon sokat fogtok tanulni a feladatokból. Egyszer még hálásak lesztek nekünk, de ezt majd biztosan csak utólag valljátok be.
Jó munkát kívánunk nektek, ne kapkodjátok el feladatokat, van még idő! Hajrá! Visszaszámlálás indul.


Erre az oldalra mindig érdemes visszatérni...
2014. szeptember 11.

A vetélkedő során erre az oldalra érdemes folyamatosan visszatérni, hiszen itt kaphattok friss információt a határidőkről, az elért pontszámokról,egyéb tudnivalókról, ide kerülnek fel a tematikus fordulók során a felkészítő anyagok és még a képgaléria menüben vissza is nézhetitek a fontosabb pillanatokat.


Plakát nyomtatható
Kikerültek a plakátok az iskolába, hamarosan kezdődik...
2014. szeptember 10.

A mai napon minden - a versenyre meghívott - iskolába kikerültek a versenyt meghirdető plakátok. A verseny hivatalosan szeptember 12-én, pénteken indul, akkor kerülnek fel az oldalra a jelentkezéshez szükséges beugró feladatok. Ha ügyesek vagytok és egyből nekiültök és elkezditek megoldani - akár munkamegosztásban - akkor három hétvégétek is jut rá, de ha ej ráérünk módra az utolsó pillanatra hagyjátok, akkor nem biztos hogy megszerzitek a maximális pontszámot. A versenyfelhívást részletesen is megtaláljátok az oldalon, érdemes alaposan átolvasni.


Kezdenek a részletek a helyükre kerülni
2014. augusztus 11-12.

A stáb egy jó hangulatú workshop keretében készült fel az idei versenyre. Átbeszéltük a korábbi vetélkedő tapasztalatai alapján a ránk (rátok) váró feladatokat, pontosítottuk az előadások témáit, helyszíneit, rajzoltunk nektek új logót, stb. Nem lesz könnyű az idei évben sem bekerülni a legjobb 15 csapat közé, sőt onnan alegjobb 5 közé, de azt megígérhetjük, hogy érdemes lesz megpróbálni. További részletek hamarosan...


Összeül a stáb
2014. augusztus 7.

Azt szeretnénk, ha az idei "Ki tud többet..." vetélkedő még az előzőeknél is sokkal jobban sikerülne, ezért idén úgy döntött a szervező bizottság, elvonul két napra, hogy átgondolja, mit lehetne még jobban csinálni, hogyan lehetne még érdekesebbé, vonzóbbá tenni a "játékot", milyen újdonságokat lehetne becsempészni a gyerekek/tanárok/a magunk megelégedésére. A szervező stáb idén kibővült további tagokkal, kicsit fiatalodott a csapat, mai egyetemisták is segítik a munkánkat ötleteikkel, feladatokkal.


Hamarosan kezdődik a "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő
2014. július 27.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő. A 2010. és 2012. évi rendezvény is nagyon sikeres volt, rengeteg jelentkező közül 15 csapat jutott be a helyszíni fordulókra, láthatottt és hallhatott nagyon sok érdekes információt. A gyerekek nagyon sokat dolgoztak, beadandó feladatokat oldottak meg kreatívan, teszteken adtak számot tudásukról. A legügyesebb öt csapat pedig egy hangulatos döntőn vehetett részt, ahol az élményeken túl értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak. A 2010. és 2012. évi verseny eseményeit visszamenőleg is követhetitek...

A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, elsősorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasznosítsák azokat a kőolaj-iparra vonatkozó ismereteiket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Kívánjuk, hogy az idei versenyen is minél több csapat induljon, szálljon ringbe mind a tudásért mind a nyereményekért. Ne feledjétek a beadandó feladatot jól megoldani, hisz a legjobb 15 csapat jut be a helyi fordulókba, azaz kvalifikálja magát a továbbjutásra.






































© 2010. "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról" c. vetélkedő hivatalos honlapja, Százhalombatta MOL Dunai Finomító - Minden jog fenntartva

A versennyel kapcsolatos kérdésekben a következő címre írhat: MOLVetelkedo@mol.hu.