"Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő
A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, első-sorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasz-nosítsák azokat a kőolaj-iparra vonatkozó ismerete-iket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll. Kérjük türelmét.

Kapcsolattartó:
Huffné Móré Judit
E-mail: jmore@mol.hu
Tel: (70) 373-3874



"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja igaza-mat; egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, tévedtem."
Albert Einstein

Kellemes böngészést és jó versenyzést!

Látogatóink száma:

Website counter
Hírek, aktualitások
D Ö N T Ő !
2012. december 14.

Eljött a nagy nap... óriási készülődés előzte meg a Hatszögletes Játékokat. Hatalmas utat tettek meg azok a csapatok, akik végül a döntőbe kerültek. 53 jelentkezőből 15-ként jutottak a tematikus fordulókba, majd három forduló alkalmavával beadandó feladatok és tesztek kerszttüzében jutottak el idáig. Izgalmas feladatok állták útjukat, de végül nagy hajrában kialakult a végső sorrend:

1. ABD Oil Company (Eötvös)
2. BenDzinkutasok (Arany)
3. Olajbárók (Eötvös)
4. JET (Kőrösi)
5. óLajosok (Arany)

Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, hisz nem kis munkájuk rejlik abban, hogy eddig eljutottak, s ma itt bizonyították rátermettségüket!

Köszönjük, hogy részt vettetek játékunkban, két év múlva találkozunk (a mostani ötödikesekkel és hatodikosokkal).

á A részletes beszámolót a "Döntő" menüben találjátok. >> Képgaléria


Változik a buszindulás!
2012. december 13.

Az alábbi ütemezés szerint fogjuk bonyolítani a diákok és a kísérő tanárok szállítását a vetélkedő döntőjére:

8:05 SOHO elől:
Kőrösi (23 fő)
Eötvös (32 fő)

8:20 SOHO elől:
Arany (47 fő)
1-es iskola (11 fő)

Tárnok (15 fő): 8:00 Iskola elől


DÖNTŐ!
2012. december 11.

Az előzetes jelentkezés alapján meghívottak számára néhány fontos információ:

A döntő megmérettetésre 2012. december 14-én pénteken kerül sor a Dunai Finomító Színháztermében. Érkezés 8:30 - 9:00 óra között, ezért a buszok, ahogy a három forduló során is a SOHO elől indulnak, 8:20 perckor. Az időben történő kezdés miatt kérjük mindenki érjen oda időben!

A részletes program itt található!

Kedves döntős csapatok!
Tőletek csak annyit kérünk, hogy az eddig tanultakat lehetőség szerint ismételjétek át. Azért pihenjetek is a nagy nap előtt!

Sok szeretettel várunk mindenkit, döntős és szurkoló csapatokat, tanárokat egyaránt!


3. forduló beadandó eredmények... kialakult a sorrend!
2012. december 5.

Kedves diákok!
A Mikulás ebben az évben hamarabb érkezett. A dolgozat javítók nagyon csipkedték magukat, hogy minél előbb megtudjátok, hogyan szerepeltetek:

"Gratulálunk mindenkinek, a rengeteg munkáért, amit a beadandóba beleadott, látszik, hogy nagyon sokat dolgoztatok rajta. Pár általános hibára szeretném felhívni a figyelmeteket. A számolási feladatoknál mindig azokkal az adatokkal kell számolni, amiket megadnak, nem véletlenül voltak odaírva az alkohol sűrűségek. Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz mindenkinek."
Minőségellenőrzés, Ruff Lívia

"Sikeresnek ítélhetjük a harmadik megmérettetést is: Úgy éreztük kellően trükkös tesztet állítottunk össze, mert a legtöbb kérdésre változatos válaszok érkeztek- de azért persze sok csapat hozott össze így is 80% körüli eredményt- ami nagyon jó! A beadandó feladatot szinte mindenki szuperül, maximum pontosara megoldotta- bár volt pár olyan csapat is- akinek viszont alig sikerült a valós eredmény közelébe jutnia. Reméljük érdekes volt a szállítmányozó cég fejével gondolkodni egy kis ideig! Nem mindenki egyforma úton indult el, de a végeredmények voltak a fontosak. Született pár igazán igényesen kidolgozott megoldás is. Ezt plusz ponttal honoráltuk!"
Kereskedelem, Barna Judit
A harmadik forduló megoldásait a "Beadandó 3" menüpont alatt ellenőrhetitek.

Az elért pontszámokat megtaláljátok az "Összesített eredmények" menüpont alatt. A harmadik fordulón nyújtott teljesítményetekkel némiképp felborítottátok a sorrendet, kialakult a végső eredmény. Az alábbi csapatok jutottak be a döntőbe:
  • ABD Oil Company (Eötvös)
  • BenDzinkutasok (Arany)
  • JET (Kőrösi)
  • Olajbárók(Eötvös)
  • óLajosok(Arany)
Gratulálunk a döntős csapatoknak, ill. annak a 10 csapatnak is, akik most nem értek el pontszerző helyet, mert tudjuk, hogy mindannyian nagyon sok energiát fektettetek munkáitokba, készültetek hétről hétre, oldottatok meg nem könnyű feladatokat. Büszkék lehettek magatokra és reméljük, hogy sok hasznos ismerettel lettetek gazdagabbak. Ezúton szeretnénk meghívni Titeket is december 14-én pénteken az élő döntőbe, hogy szurkoljatok a döntős csapatoknak. Nagyon sok meglepetéssel készülünk, szeretnénk ha Ti is részesei lennétek ennek a nem mindennapi hangulatnak.

Kedves döntős csapatok!
Megpróbáltatásaitoknak természetesen továbbra sincs vége. Még egy utolsó feladatot kérünk Tőletek! Hogy mit, azt hamarosan megtudjátok, csak figyeljétek a honlapot! Addig is jó pihenést kívánunk mindannyiótoknak!


Képgaléria, 2. beadandó megoldás...
2012. november 27.

Ha érdekel benneteket a harmadik forduló alkalmával készült képek, azokat megnézhetitek a képgalériában, továbbá felkerült a második forduló számításos példájának megoldása is.

Ne feledjétek, hogy a harmadik forduló beadási határideje december 3! Ha belekezdtetek, még/már csak hat napotok van befejezni, ha nem kezdtetek hozzá, akkor most mindenképpen álljatok neki, hogy minél több pontot gyűjtsetek, és találkozhassunk a döntőn. A szervező csapat már javában készíti a döntős feladatokat, készíti a meglepetéseket!


Túl vagyunk a 3. fordulón is
2012. november 23.

Elérkezett az utolsó forduló, ahol a Termékkereskedelem témában hallhattatok nagyon sok érdekességet Éber Anna előadásában. Ezt követően a DS Fejlesztés laborjában pillanthattatok be az algakutatás, fékpad vizsgálatok mindennapjaiba. A minőségellenőrzés laborokban volt aki érdekes kísérletekben vett rész, volt aki a vizsgáló laborokat járta körbe és volt olyan csapat is, aki a gyertyaöntés rejtelmeiben mélyedt el.

Az előadásról a segédanyagokat a segédanyagok menü alatt, a részletes beadandó feladatokat pedig a megadott linken találjátok.

Ne feledjétek, a beadandó feladatok beadási határideje - mindháromnak - 2012. december 3. hétfő éjfél. Ennek eredményeit a télapó rakja fel a netre...

Amire viszont most nagyon kíváncsiak vagytok, azok a második forduló teszteredményei, amit Timi néni is nagyon gyorsan kijavított. Hogy hogy szerepeltetek, azt az "Összesített eredmények" menüpont alatt találjátok. Volt aki most többet készült és felzárkózott, így a mezőny sorrendje kevésbé változott, viszont kisebbek lettek a különbségek. Ezért érdemes nagyon odafigyelnetek a harmadik forduló beadandóira, mert itt összesen 50 pont szerezhető, és még most is megfordítható a sorrend.

A teszt megoldását egyébként itt találjátok: >> II. forduló Teszt megoldás

Emellett gratulálunk nektek az eddig elért pontjaitokhoz!

Jó munkát a beadandóhoz!


Megvan a 2. forduló beadandó feladatának eredménye
2012. november 21.

Kedves Versenyző Diákok!
Nagyon ügyesek voltak, mint vezetők, hogy meghatározzátok melyik termékből, mennyit kell, hogy gyártsatok.
Megértettétek az anyagáramok közti összefüggéseket. Sokan észrevetettétek a rejtett buktatókat, és ügyesen kikerültétek ezeket.
A nyolc kérdésre adott válaszok közül viszont voltak olyanok, akik nem olvasták el figyelmesen a kérdést, és nem a feltett kérdésre válaszoltak. Páran azt gondoltátok, hogy ez a kérdéssor a két évvel ezelőtti tökéletes másolata, pedig nem az volt, és beugrottatok a csőbe.
Reméljük tetszett a feladat, és most már el tudjátok képzelni, hogy mennyi munkát, számolást jelent az, amikor nem 5-6 terméket, hanem több száz terméket kell legyártani, készletezni, és eljuttatni a vevőkhöz a megfelelő minőségben és határidőre.

Az eredményeket megtaláljátok az "Összesített eredmények" menüpont alatt.

Ne feledjétek el, pénteken reggel tesztet írtok a 2. forduló anyagából. Jó tanulást!


3. forduló - november 23. (péntek)
2012. november 20.

Tudnivalók a 3. fordulóról:
Időpont: 2012. november 23. (péntek), helyszín: Dunai Finomító

Pénteken reggel 7:45-kor indul a busz a SOHO elől, ami behozza a diákokat és iskolánként egy kísérő tanárt a Finomítóba. Kérlek benneteket, hogy időben legyetek ott, mert fontos hogy a programot időben el tudjuk kezdeni, illetve tudjátok, hogy tesztírással kezdünk...
Amit hozzatok magatokkal: jegyzetfüzet és toll!
A harmadik forduló témája a "Termék kereskedelem, termékek felhasználása" lesz. Ez a téma köré fog kapcsolódni az előadás, majd az azt követő laborgyakorlat. Lesz egy beadandó feladat, amit majd az előadás után ismertetünk, aminek a megoldására 10 nap fog rendelkezésetekre állni. Ez a tíz nap alatt kell a tesztet is beadandó feladatként megoldanotok, hisz 4. forduló már nem lesz a visszakérdezésre...
Részletes program

Mindenkinek további jó felkészülést!


A számítási példát mentsétek le újra...
2012. november 10. 16:20

Tévedésből a 2. beadandó feladat egy nem jó változata került fel pénteken az oldalra, ugyanis véletlen levédésre került a kérdések munkalap egésze. Így aki november 10-én szombaton 16:20 előtt szedte le a példát, az mentse le újra, mert most már a jó feladat van fenn. Elnézést az esetleges kellemetlenségért.

Számítási feladat(.xls)



Túl vagyunk a 2. fordulón is
2012. november 9.

Elmondhatjuk, hogy sikeresen vettétek az 1. forduló akadályait, a beadandó feladat és a teszt okozta stresszt követően érdekes és nem is egyszerű előadást hallhattatok Krutek Tímea tolmácsolásában a "Kőolaj-feldolgozásról", és bepillanthattatok a környezetvédelem kulisszatitkai mögé is.
A terepgyakorlaton élőben láthattátok a desztillációs tornyokat, hogyan gyártyák a paraffint, ill. beleszagolhattatok a szennyvíztisztításba is. A kirándulásról készült képeket hamarosan megtalálhatjátok a képgalériában.

Az előadásról a segédanyagokat a segédanyagok menü alatt, a részletes beadandó feladatot pedig a megadott linken találjátok.

Ne feledjétek, a beadandó feladat beadási határideje 2012. november 19. Ne ijedjetek meg a feladattól, nem olyan bonyolult, mint amennyire elsőre látszik. Egy rövid időre legyetek Ti, akik megmondják a finomítóban, hogy mit kell gyártani...

Amire nagyon kíváncsiak vagytok, azok a teszteredmények, amit Kornél bácsi ígéretéhez híven nagyon gyorsan ki is javított. Hogy hogy szerepeltetek, azt az "Összesített eredmények" menüpont alatt találjátok. Láthatjátok, hogy aki az első beadandó feladaton nem az elsők között szerepelt, egy jó teszttel meg tudta fordítani a sorrendet. Ezért kérlek bennetek, figyeljetek oda minden feladatra, akár beadandó, akár teszt, vegyétek komolyan, mert nagyon szoros az állás, könnyen megfordulhat a sorrend. A teszt megoldását itt találjátok: >> I. forduló Teszt megoldás

Emellett gratulálunk nektek az eddig elért pontjaitokhoz, mert tudjuk, hogy nagyon sok munkátok van benne.

Jó munkát a beadandóhoz és felkészülést a következő tesztre!


Megvan az 1. forduló beadandó feladatának eredménye
2012. november 8.

A feladat elérte célját, minden csapatot egy kis gondolkodásra, kutatásra serkentett. Voltak, akik a kérdésekre válaszoltak lépésről lépésre, mások egy kis fogalmazást készítettek, beleszőve saját gondolataikat. Az értékelésbe sok olyan szempont is belekerült, amelyre szükségetek lesz, bármilyen munkát is fogtok végezni a jövőben. Emelte a megoldások értékét a saját készítésű rajz, a dolgozat külleme, szerkezete, fogalmazása, irodalmi hivatkozásai, de még a helyesírásra is figyeltünk!

Az eredményeket megtaláljátok az "Összesített eredmények" menüpont alatt.


2. forduló - november 9. (péntek)
2012. november 6.

Tudnivalók a 2. fordulóról:
Időpont: 2012. november 9. (péntek), helyszín: Dunai Finomító

Pénteken reggel 7:45-kor indul a busz a SOHO elől, ami behozza a diákokat és iskolánként egy kísérő tanárt a Finomítóba. Kérlek benneteket, hogy időben legyetek ott, mert fontos hogy a programot időben el tudjuk kezdeni, illetve tudjátok, hogy tesztírással kezdünk...
Amit hozzatok magatokkal: jegyzetfüzet és toll! Amit ne: magassarkú cipő, mert a szennyvíztisztítón kellemetlen lesz a rácsokon sétálni.

A második forduló témája a "Kőolaj feldolgozás és környezetvédelem" lesz. Ez a téma köré fog kapcsolódni az előadás, majd az azt követő terepgyakorlat. Az előadáson érdemes jól figyelmi, mert a következő alkalommal is teszt formájában kérdezünk vissza. Lesz továbbá egy beadandó feladat is, amit majd az előadás után ismertetünk, aminek a megoldására 10 nap fog rendelkezésetekre állni.
Részletes program

Mindenkinek további jó felkészülést!


Hamarosan lejár az 1. forduló beadandó feladatának határideje
2012. november 5.

Reméljük kipihentétek magatokat az őszi szünetben, mert hamarosan újabb érdekességek várnak rátok a 2. fordulóban. Ugye nem felejtettétek el, hogy az 1. forduló beadandójának határideje november 6-án éjfélkor lejár? A megoldást Csernik Kornél részére küldjétek a kcsernik@mol.hu e-mail címre.
Hamarosan találkozunk.


Képgaléria
2012. november 2.

Az első forduló alkalmával készült képek felkerültek a képgalériába.


Túl vagyunk az 1. fordulón
2012. október 26.

Nagy örömünkre szolgált, hogy vendégül láthattuk a válogatón továbbjutott 15 legjobb csapatot a Dunai Finomítóban. Azt hiszem bátran mondhatjuk, hogy egy igazán színvonalas és érdekes előadást hallhattunk Molnár Zsolt úr tolmácsolásában a "Kőolajkutatás, kitermelés és szállítás" témában.
Ezt követően a terepgyakorlaton az Adria szivattyúállomáson Marcsa Péter és kollégái vezetésével láthattuk a vezérlőtermet, a labort és győződhettünk meg arról, hogy a csőgörénytől nem is kell félni. A kirándulásról készült képeket hamarosan megtalálhatjátok a képgalériában.

Az előadásról a segédanyagokat a segédanyagok menü alatt, a részletes beadandó feladatot pedig a megadott linken találjátok.

Ne feledjétek, a beadandó feladat beadási határideje 2012. november 6. A beadandó feladat eredményét november 8-án a weboldalon az "Összesített eredmények" menüpont alatt találjátok.

A 2. fordulóra november 9-én kerül sor ugyancsak a Dunai Finomítóban. Az előadást egy visszakérdező teszttel kezdjük, arra vagyunk kíváncsiak, hogy mire emlékeztek az 1. forduló ismereteiből.

Jó felkészülést és sok pihenést kívánunk az őszi szünetre!


1. forduló - október 26. (péntek)
2012. október 19.

Tudnivalók az 1. fordulóról:
Időpont: 2012. október 26. (péntek), helyszín: Dunai Finomító

Pénteken reggel 7:50-kor indul a busz a SOHO elől, ami behozza a diákokat és iskolánként egy kísérő tanárt a Finomítóba. Kérlek benneteket, hogy időben legyetek ott, mert fontos hogy a programot időben el tudjuk kezdeni.
Amit hozzatok magatokkal: jegyzetfüzet és toll!

Az első forduló témája a "Kőolaj kutatás, kitermelés, szállítás" lesz. Ez a téma köré fog kapcsolódni az előadás, majd az azt követő terepgyakorlat. Az előadáson érdemes jól figyelmi, mert a következő alkalommal teszt formájában visszakérdezzük. Lesz továbbá egy beadandó feladat is, amit majd az előadás után ismertetünk, aminek a megoldására 10 nap fog rendelkezésetekre állni.
Részletes program

Mindenkinek további jó felkészülést!


Beadandó feladat - megoldások
2012. október 17.

Az alábbi linkre kattintva megnézhetitek a feladatok megoldásait. Érdemes átolvasni, meglátjátok mire gondoltunk. Reméljük sokat tanultatok belőle.

Megoldás (.pdf)   


A 15 csapat, akik bejutottak a középdöntőbe...
2010. október 17.

Kedves versenyző csapatok!

Kijavítottuk a beérkezett dolgozatokat (52 db) és ennek eredményeképpen eldőlt, hogy ki az a 15 csapat, aki továbbléphet és részt vehet a további, a Dunai Finomítóban megrendezett "tematikus" fordulókon. Bevalljuk, hogy nem voltak könnyűek a kérdések, sok utánajárást igényelt, melyet a csapatok több kevesebb energiával de megoldottak.

Mint az tudjátok a versenyt idén kiterjesztettük, és a négy százhalombattai iskola mellett indulhattak Ercsi, Ráckeresztúr, Martonvásár és Tárnok iskoláinak tanulói is. Így nyolc iskola 52 csapata versengett a 15 helyért. Láthatjátok, hogy nagyon nagy volt a verseny, a 12 - 15. helyen holtverseny volt, a 16. helyezett csak 0,5 ponttal, a 17. 1,5 ponttal, a 18. pedig 2 ponttal maradt le a középdöntőről. Reméljük, hogy azok a csapatok sem szomorúak, akik most nem jutottak be a területi fordulókba, nekik lehetőséget biztosítunk a döntőn (december 14-én), hogy szurkolhassanak iskolatársaiknak, és részesei lehessenek a nem mindennapi eseménynek, amin kollégáink már gőzerővel dolgoznak.

Az eredményeket itt találjátok:

 1.óLajosokFábián Csenge Pupp ÁbelHuff ZalánArany7.53
 2.VegymesterekKristóf Attila Nagy BotondBakonyi DánielArany8.52
 3.OktánMargittai Emese Harányi LucaTóth DánielArany7.51
 4.OlajbárókLaknerfy Péter Novozánszky ZsomborVágó ÁdámEötvös7.49,5
 5.DipólusmolekulaKéri Eszter Zárai RékaNemoda Buda1-es8.48
 6.KRAKKSápi Réka Kovács ViktóriaMák PetraArany8.48
 7.MolimpikonokVencz Tímea Czékmány AlexandraPintér Viktória1-es8.47,5
 8.BenDzinkutasokTuri Ákos Andó BátorBoda JánosArany8.47
 9.MikroorganizmusokMezőfi Katalin Deák DorottyaJuhász ViktóriaArany8.47
10.ABD Oil CompanyVirág Anna Söjtöri Dániel PéterKováts Bence CsabaEötvös7.46,5
11.Eötvös-oxidEtzk Benjámin Bögre ZsoltPuskás KornélEötvös8.45,5
12.VolfrámBántó Bernadett Baumann PetraBerta DominikArany8.45
13.3 - ATOMBoda Léda Hudák EszterKecskés LauraArany7.45
14.JETSkobl Tamás Komróczki BiankaHolló AndrásKőrösi8.45
15.BituManNyeste Dániel Sárándi AttilaBaracsi Kázmér Zsolt1-es8.45

16.KlórokozokLéder Patrícia Sólyom Anna RebekaKasparek PálArany8.44,5
17.OlajrobbanásGebei Gréta Katona Bianka KrisztinaKövesi DánielKőrösi8.43,5
18.MolekulákVerebi Zsanett Váradi Dániel IstvánSzanyi-Nagy AnnaArany7.43
19.KémcsövesekTóth Vivien Vincze BoglárkaVuleta BoglárkaArany8.42,5
20.Kémikus kölykökKurucz Barbara Krokavecz MelindaLabáth AntóniaArany7.42,5
21.Arany ászokErben Attila Fekete Dávid AndrásBárkányi ZsomborArany7.42
22.MOLajMilák Márk Lipcsei GabriellaBizovics Noémi1-es8.41
23.LebomlókGere Viktor Vas ZoltánKasparek PéterKőrösi7.40,5
24.TitánokBukits Tamás Bánkuti AndrásLovas AlexEötvös8.40
25.Benzinkúti dolgozókDömötör Kristóf,
Nagy Adrienn
Baranyai Béla MartinTombor KarinaEötvös7.38,5
26.MCD3Stiller Martin Juhász CintiaPap DóraEötvös8.36,5
27.AtomcsapatGaramszegi Fanni Holobrádi SáraValkai AndreaEötvös8.36
28.SztárkationokHaraszti Benjámin Blaskó DávidLajos Abigél1-es8.36
29.DiffúzióNagy Lilla --Eötvös7.35,5
30.AtomokSóvágó Alexandra Denkovics DominikDenkovics DorinaArany8.35,5
31.Fürge elektronokKántor Flórián Fülöp MárkTelek Marcell1-es7.33,5
32.Molekula AlakulatFazekas Ivett Albert MátyásJuhász EnikőKőrösi7.33
33.KaliforniumokCsókási Annamária Baksa RékaTőke PetraEötvös7.31
34.AcetonitrilVarga Bianka Judit Aradi FruzsinaVitéz FruzsinaArany7.31
35.Acél alkimistákHuszár Anett Barta IzabellaBaráth IlonaEötvös8.30,5
36.Nemes GázokSzékely Péter Ádámosi Sipos BenceUgaros DominikArany8.29
37.Kémia ördögeiBakos Csongor Udvardi MátyásBalogh Ádám1-es7.28
38.GyémántokGarai Fruzsina Páhn LídiaMolnár Anita KataEötvös7.27,5
39.H2OPÓKErdősi Lili Strupka RenátaHerendi ÁbelEötvös8.27
40.Fekete gyémántokPapp Szilvia Tóth AdriánFogas KatalinKőrösi8.26
41.A Vegy-ész teamDubicz Fanni Kása KataMatek Máté1-es7.25,5
42.Metán-gázosokTakács Roland Nemes RolandBadics Ádám1-es7.25
43.ExotermHorváth Dorina Tóth KrisztiánHlinyánszky DomonkosKőrösi7.24,5
44.NeonokNyári Bernadett Karsai Edina RékaUdvarhelyi AlexandraKőrösi7.24
45.Kis mutáns prokariótákSzolnoki Boglárka Losits RékaSomogyi RékaII. Rákóczi7.24
46.PolimerekVarga Flóra Orbán MónikaHolhós Patrícia CintiaBeethoven7.23
47.A kémiai lányokHorváth Boglárka Fekete Fruzsina-II. Rákóczi7.22,5
48.KőolajiparMenyhárt Ibolya Márk VeronikaMilák Csilla1-es7.19
49.PetróleumbandaSolymár Csilla Raczky Anett-II. Rákóczi7.18
50.MOLMatylák Tünde Pécsvári KittiOrmai FanniII. Rákóczi7.17,5
51.Radióaktív AlkimistákGonda Henrietta Papp MártonMayer DóraII. Rákóczi8.16,5
52.KőolajfinomítókRépási Réka Katona CsillaFazekas KatalinII. Rákóczi8.7,5

Még egyszer gratulálunk mind az 52 csapatnak, akik fáradtságot nem kímélve oldották meg a sokszor nem is egyszerű feladatokat, továbbá a felkészítő tanároknak támogató munkájukért!

A feladatok megoldásait hamarosan megnézhetitek.

Az első forduló október 26-án pénteken délelőtt kerül megrendezésre, melynek a programját hamarosan olvashatjátok.
A szervező csapat


Gyerekszáj - avagy így írtok Ti ...
2010. október 16.

Nem könnyű mindig a dolgozatjavítók élete, de hogy ne legyen nekik olyan egyhangú dolgunk, gondoskodtatok róla, hogy mosolyt varázsoljatok arcunkra. Megosztunk veletek néhányat közülük:
  • Reakcióba lépett a coke a cólával.
  • Ki tudja mikor tojta a tyúk.
  • Azért lebegnek a vízen, mert a vízben van egy olyan vegyület, ami fenntartja a tárgyakat.
  • A menger fokán körke fent a levegőbe. (?????????????)
  • A káposzta színanyaga atiocén festék, ami változik a kőzet kémhatásától (sav, híg)
  • Végy egy adag sovány túrót a közértben, mésztej vagy mészvíz lötty bele azt ott a jó kis ragacs.
  • A henger alakú forma felvette, de a téglalap alakú forma nem vette fel a formát.
  • Nem dohányzunk!
  • Mert a meleg levegő felhajtó bőrt képez.
  • A friss tojás lemerül, a régebbi pedig a felszínen marad, mert a régebbi gázosabb.
  • Marcus Samuel kagylókkal kezdett kereskedni - ezzel szeretett volna betörni a lakberendezés területére.
  • Egy bizonyos Marcus Samuel nevű angol fickó 1833-ban céget alapított amivel kagylókat szállítottak Távol-Keletről (aztán a fiai Marcus Samuel, és Samuel Samuel) vitték tovább egészen 1890-ig. Nagyjából ekkor találták fel az autót,és Marcus Samuel rájött hogy olajjal sokkal több pénzt keresnének. A hajó neve viszont ugyanaz maradt: "Shell" Transport and Trading Company.Ennek köszönheti ez a puhatestű ezt a nagy megtisztelést.
  • ...az azonos nevű Marcus Samuel és a még önmagával is azo­nos nevű Samuel Samuel
  • Mert a tengerben él és a kőolaj az elpusztult tengeri állatokból keletkezett és a legtöbb ilyen állat a fésűkagyló volt.
  • Az energia ital Koffein és cukor tartalmú serkentő itóka.
  • A sportitalok nem tartalmaznak koffeint és egyéb doppingszereket az energiaitallal ellentétben.
  • Az energiaitalok a cola-hoz hasonlóan tartalmaz egy lórúgásnyi cukrot és koffeint.
  • Ha választanunk lehet, részesítsük előnyben a mozgást és a sportitalokat, az energiaitalokat pedig mellőzzük, sporttól függetlenül!
  • Kölcsönöket kapott Ford és ennek köszönhetően nekilátott több gépkocsi megalkotásához.
  • Henry Ford, a sorozatgyártosító.
  • Downstream = ők dolgoznak a finomítókban
  • Upstream esetén több kőolaj tör fel a lelőhelyből, Downstream esetén kevés.
  • Up: fenntarthatóság
  • Up: Mennyivel nőtt az árfolyam. Down: Mennyivel csökkent az árfolyam.
  • Az "Up" felt jelent, és a fejlődésre utal, a "Dawn" azt jelenti hajnal, tehár a kezdetlegességre, koraiságra utal.
  • Az olajat felszívják(up) a földből Majd a felesleget vissza(down) pumpálják.
  • Ustream és Downstream: Ez a befolyó és kifolyó anyag áramokat jelent.
  • Testmozgásra szükségünk van, ehhez kétség sem fér. Különösen azokat kapja el néhanapján a nagy felbuzdulás, akik egész nap ülnek, s ezért tisztában vannak azzal, hogy nem elég az ajtótól az autóig sétálni. A meggondolatlanul, hirtelen elkezdett edzések azonban másnapra komoly panaszokat okoznak. Az izomláz olyan fájdalmas lehet, hogy szegény áldozat mozdulni sem bír. Jó néhány nap eltelik, mire ismét könnyedén tud mozdulni.
  • Melyik az a vegyület, ami nélkülözhetetlen a súlyemelők, sziklamászók és tornászok számára egyaránt? Adrenalin / szterotonin, dopamin / H2O
  • Az "Olimpiai láng" égését az Oxigén nevű gáz táplálja.
  • De Rióban már biogáz táplálta az Olimpiai lángot.
  • A bronz jól önthető, kitölti a formát amibe beleöntik.
  • A bronzot létre tudja hozni emberi kéz.
  • A bronz, nem terem meg természetes úton; az arany és az ezüst pedig természetesen terem.
  • Ez a szám aránylag kevés,de az emberek mind más körülmények közt használják. Például nagyobb az esélye annak,hogy egy Namíbiai ember többet autózik mint egy magyar, mert nagyobb területű országban él és lehet, hogy az ország másik végére jár dolgozni.
  • Nem tudom megadni literben, mert nem adták meg, hogy 1 hordó hány liter.
  • Feljebb vitték az árakat és ezért megpróbáltak mélyebbre fúrni.
  • Rockefeller versenymódszerei könyörtelenek voltak, de nem rosszabbak, mint bármely más iparágé.


Lejárt a határidő...
2010. október 11.

Kedves versenyző csapatok!

Tegnap éjfélkor lejárt a beadási határidő! Nagy örömünkre szolgált, hogy a "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" címen meghirdetett pályázatunkra 6 iskolából 52 csapat jelentkezett. Idén meghívást kaptak Százhalombatta mellett Ercsi, Ráckeresztúr, Martonvásár és Tárnok iskoláinak diákjai is. Jelenleg éppen folyik a dolgozatok javítása, láthatóan nagyon sok energiátokat fektettétek bele, amit nagyon köszönünk.

Idén a 7. osztályosok voltak kicsivel bevállalósabbak, ők 27 csapatot, míg a 8. osztályosok 25 csapatot állítottak ki. Az iskolák osztályainak és vállalkozó kedvének függvényében az alábbiak szerint alakult a jelentkező csapatok száma:
  • Arany János Ált. Isk. és Gimnázium (Százhalombatta) - 16 csapat
  • Eötvös József Ált. Isk. (Százhalombatta) - 12 csapat
  • 1-es iskola (Százhalombatta) - 10 csapat
  • Kőrösi Ált. Iskola (Százhalombatta) - 7 csapat
  • II. Rákóczi F. Ált. Isk. (Tárnok) - 6 csapat
  • Beethoven Ált. Isk. (Martonvásár) - 1 csapat
  • sajnos Ercsi és Ráckeresztúr nem élt a lehetőséggel.
Mint azt tudjátok, a beadandó feladatok alapján csak a legjobb 15 csapat juthat be a területi fordulókra. Hogy ki lesz az a 15 szerencsés csapat (na jó, igazatok van, a tudás nem szerencse kérdése...) az legkésőbb 2012. október 17-én szerdán ki fog derülni. Az eredmények itt a weboldalon lesznek láthatóak, de a megadott e-mail elérhetőségre is elküldjük döntésünket.

Köszönjük még egyszer munkátok, és reméljük, hogy azok akik nem jutnak be a 15-be azoknak sem megy el a kedvük a kémiától, ill. remélhetőleg kémia tanárotok egy-egy 5-össel így is megjutalmaz benneteket a sok kutató munkáért.

A szervező csapat


A verseny meghirdetése
2012. szeptember 12.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a mai nappal meghirdethetjük a "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról" c. vetélkedőt, melynek versenykiírását, a jelentkezés feltételeit, a versenyfeladatokat mától elérhetitek a honlapon. Reméljük minél többen jelentkeztek a versenyre, amihez jó munkát kívunk nektek.
Figyeljétek a határidőket, a jelentkezést a kitöltött feladatlappal legkésőbb 2012. október 10-ig tudjuk elfogadni.

>> Versenykiírás       >> Jelentkezés



Hamarosan kezdődik a "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő
2012. augusztus 22.

Második alkalommal kerül megrendezésre a "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő. A 2010. évi rendezvény nagyon sikeres volt, rengeteg jelentkező közül 15 csapat jutott be a helyszíni fordulókra, láthatottt és hallhatott nagyon sok érdekes információt. A gyerekek nagyon sokat dolgoztak, beadandó feladatokat oldottak meg kreatívan, teszteken adtak számot tudásukról. A legügyesebb öt csapat pedig egy hangulatos döntőn vehetett részt, ahol az élményeken túl értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak. A 2010. évi verseny eseményeit visszamenőleg is követhetitek...

A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, elsősorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasznosítsák azokat a kőolaj-iparra vonatkozó ismereteiket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Kívánjuk, hogy az idei versenyen is minél több csapat induljon, szálljon ringbe mind a tudásért mind a nyereményekért. Ne feledjétek a beadandó feladatot jól megoldani, hisz a legjobb 15 csapat jut be a helyi fordulókba, azaz kvalifikálja magát a továbbjutásra.




© 2010. "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról" c. vetélkedő hivatalos honlapja, Százhalombatta MOL Dunai Finomító - Minden jog fenntartva

A versennyel kapcsolatos kérdésekben a következő címre írhat: MOLVetelkedo@mol.hu.