"Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról" vetélkedő
A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, első-sorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasz-nosítsák azokat a kőolaj-iparra vonatkozó ismerete-iket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll. Kérjük türelmét.

Kapcsolattartó:
Bábikné Gyovai Anita
E-mail: ababikne@mol.hu
Tel: (70) 373-6644"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja igaza-mat; egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, tévedtem."
Albert Einstein


Kellemes böngészést és jó versenyzést!
Beadandó feladatok - Forduló 2.
A második forduló témaköre a "Kőolajfeldolgozás" volt.

A második beadandó feladat egy számítási példa:

Mint az SCM vezetői - az új típusú kőolaj kísérleti feldolgozása után - úgy határoztatok, hogy 2011 januárjában Oman blend típusú kőolajat dolgoztok fel. A finomító a kőolaj mellett import gázolajat is feldolgozhat. Adott hónapban a beszerezhető minimum és maximum mennyiségek kőolajból 300.000 - 1.000.000 tonna, import gázolajból 20.000 - 80.000 tonna. Az SCM, vagyis a ti feladatotok, hogy az adott hónapban a kereskedelmi igényeknek megfelelően állítsátok elő a megadott termékeket úgy, hogy a vállalat a legnagyobb profitra tegyen szert, vagyis az összes bevételből levonva az összes alapanyag költséget a lehető legnagyobb nyereséget kapjuk (a táblázat automatikusan számolja)

Az adott kőolajból elérhető hozamok a 'hozamok' munkalapon találhatóak. A termékek, amelyeket a finomító előállít a következők: Benzin, Gázolaj, Vegyipari benzin, Bitumen és Koksz. A kereskedők által megadott minimum és maximum igények a 'mennyiségek' munkalapon találhatóak. Figyeljetek arra, hogy ha kevesebbet termeltek a minimum igénynél, vagy többet a maximumnál, akkor ezért büntetés jár!

A feladat megoldásához a vásárolandó kőolaj és import gázolaj mellet meg kell adnotok, hogy mennyi vegyipari benzint szeretnétek termelni, illetve DC üzemi alapanyagot. Figyeljetek arra, hogy a vegyipari benzin gyűjtés a motorbenzin komponens gyártást befolyásolja, a DC alapanyag mennyisége a bitumentermelést.

A feladat megoldásában a 'mennyiségek' munkalap táblázatai lesznek a segítségetekre. Az INPUT adatok közül nektek csak a ZÖLD cellába kell beírni a számokat, a többi eredmény ezek után automatikusan számolódik!

A benzint és a gázolajat keveréssel kell előállítani úgy, hogy a szabványban előírt minőségnek megfeleljen a termék! A keverési egyenlet rendelkezésre áll a 'mennyiségek' munkalapon. Nektek arra kell figyelni, hogy a minőség megfeleljen a követelményeknek!

Az üzemek termékhozamait változtatni nem lehet!

Az előállított összes termék eladásra kerül, készletmozgással nem kell számolni!

Adott termékek mennyisége a blokkdiagram alapján számolódik!

Feladat letöltése: beadando_2.xls

* * *

Ahhoz hogy a feladatot jól megoldjátok, az alábbi nyolc kérdésre válaszolnotok kell. Arra kérlek benneteket, hogy a megoldáshoz csatoljátok ezekre a kérdésekre adott válaszokat is, hogy tudjuk, lássuk, tényleg megértettétek az összefüggéseket. A válaszokat a táblázat 'Kérdések' füle alatt találjátok.
  1. Ha növeled a vegyipari benzin eladás mennyiségét, akkor melyik üzem bedolgozása fog lecsökkeni?
  2. Ha csökkented a Kokszoló (DC) üzem bedolgozását, akkor melyik termék mennyisége fog növekedni?
  3. Melyik két anyagáram a HDS üzem alapanyaga?
  4. Ha csökkented a HDS üzem alapanyagát, akkor melyik üzem fog kevesebb alapanyagot feldolgozni?
  5. Mely anyagáramok összessége adja a Gázolajkénmentesítő alapanyagát.
  6. Ha a benzinkeverésnél csökkented az FCC benzin mennyiségét, akkor hogyan változik az RVP?
  7. Az import gázolajból melyik üzemben és mit állítunk elő?
  8. Hogyan tudod növelni a HDS üzemben feldolgozott alapanyag mennyiséget?


Beadási határidő:

A feladat beküldési határideje november 22. (hétfő) éjfél.

Hova kell küldeni az anyagot?

A kitöltött excel fájlt ('mennyiségek' és 'Kérdések' fül kitöltve)Krutek Tímea elektronikus címére kell megküldenetek a fent megadott időre, ő fogja értékelni a dolgozatokat. >> TKrutek@mol.hu
Ha a feladattal kapcsolatban bármi nem világos, kérdésetek van, keressétek őt, amennyire lehetséges fog segíteni.

Jó munkát!
A versenyen elért pontszámokat ill. az épp aktuális állást az "Összesített eredmények" menü alatt követhető nyomon.


© 2010. "Ki tud többet a kőolajfinomításról" c. vetélkedő hivatalos honlapja, Százhalombatta MOL Dunai Finomító - Minden jog fenntartva

A versennyel kapcsolatos kérdésekben a következő címre írhat: MOLVetelkedo@mol.hu.