"Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" vetélkedő
A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, első-sorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasz-nosítsák azokat a kőolaj-iparra vonatkozó ismerete-iket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll. Kérjük türelmét.

Kapcsolattartó:
Huffné Móré Judit
E-mail: jmore@mol.hu
Tel: (70) 373-3874"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja igaza-mat; egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, tévedtem."
Albert Einstein

Kellemes böngészést és jó versenyzést!


A döntő napja...
December 14. reggel...
Lázas készülődés, a szervezők sorra pakolják ki a kellékeket, helyére kerülnek a sporteszközök, a pontozótáblák, mindenki tudja a dolgát, hisz ez már egy összeszokott csapat. Szinte szó nélkül serceg a papír, feláll a technika, egy kis eligazítás a segítőknek, a zsűrinek, ki mit csinál... Már majdnem készen vagyunk amikor megérkezik a nagy csapet első fele. Utolsó símítások és kész vagyunk, mire kiegészül a csapat másik fele is. A döntős csapatokon úrrá lesz az izgalom, belebújnak az előre kiválasztott színű csapatpólókba, majd segítőikkel együtt elfoglalják méltán megérdemelt helyeiket.

9:00 - Nyitóceremónia

1 vetélkedő, 2 évente, 3 fős csapatok, 4 forduló, 5 döntős, 6-szögletes játékok.

Kedves Nézőink! Közvetítést adunk a Hatszögletes Játékok ünnepélyes megnyitójáról, majd azt követően a sporteseményekről. A közvetítés támogatója a MOL NyRt. A Helyszínen már várja a bejelentkezést riporterünk Szántó Dávid, és szakkommentátora Vető Góliát.

[Dávid]:
Szép Napot Tisztelt Sportrajongók! Szeretettel köszöntünk mindenkit itt, a Hatszögletes Játékok megnyitójának helyszínén, Százhalombattán, a Központi Aréna küzdőterén. A Központi fáklya lángja már ég, ez azt jelenti, hogy hamarosan bevonulnak a játékok döntőjébe jutott csapatok.

[Góliát]:
Igen, hónapok óta folynak az előkészületek, hogy minden a helyére kerüljön. A Hatszögletes Játékokat Ráncba szedő, röviden HAJRÁ Bizottság, már előkészített mindent a játékok lebonyolítására.

[Dávid]:
53 csapat nevezett be a játékokba, de közülük csupán az öt legjobb képviseltetheti magát a döntő sporteseményen. Lássuk melyek, ezek, és köszöntsük őket:
Első csapat piros formaruhában az "ABD Oil Company" , feketében a "BenDzinkutasok" csapata, kékben a "JET", zöldben az "Olajbárók" és végül, de nem utolsó sorban az "óLajosok" csapata sárgában.A csapatokat önkéntes kísérők segítik a verseny során. Rájuk hárul a feladat a sportszerek biztosításában, a versenyidők mérésében.
A csapatok elfoglalták a helyüket, így pillanatokon belül elkezdődik a nyitóceremónia. Elsőként Galambos László, a HAJRÁ Bizottság elnöke tartja meg nyitóbeszédét.

A megnyitó szavai után először nézzük meg a kvalifikációs versenyekről készült összeállításunkat. A háttérben vetített PREZI itt újrajátszható:
[Dávid]:
Ki gondolta volna, hogy a kőolaj-feldolgozás mennyi izgalmas sportot rejt magában? Igazán extrém területen, néha extrém körülmények között kell, extrém sportokkal kell megküzdeniük az itt dolgozóknak.
A kőolaj bányászat területén a legnépszerűbb sportok közé tartozik a napi szinten zajló "iszap-birkózás", a finomításban népszerű sport a "kritikus-nyomás" és küzdő sportokból ismert "viszkozitás-törés", de számos új elemet adott a torna sport számára is (pl. "desztill-állás", "reform-állás"). És ki nem ismeri országunkban a kereskedelem népszerű extrém sportját az "ár-emelést". Az egészséges életmód betartását a technológiákban alkalmazott "só-mentesítés", az "oldószer-felesleg", illetve "térfogat-vesztés" biztosítja sportolóink számára.
Azok számára, akik szeretnek fogadni az események kimenetelére külön "fogadó-állomások" kerültek felépítésre.

[Góliát]:
Természetesen mindezt teljesen szabályos körülmények között, hiszen itt az ”aranysárga”, vagy ”piros” kártya felmutatása számos előnyhöz juttatja tulajdonosait.

[Dávid]:
Ezek alapján a HAJRÁ Bizottság úgy döntött, hogy a Hatszögletes Játékok keretein belül, a játékok nevéhez méltóan hat különböző extrém sportban mérik össze képességeiket. De a játékok megkezdése előtt ne feledkezzünk meg a játékok pontozó bíráiról sem, akik döntései ellen óvás benyújtása teljesen felesleges.

A zsűri:
Börzseiné Győry Éva - 2 éve a nyugdíjasok csapatát erősíti, előtte a Finomítás MOL FF és EBK csapat játékosa volt a Környezetvédelem frontján,
Győri István - SZISZKI (Széchenyi István Szakközépiskola) természettudományok tanára,
Tóth Gergely - MOL Kereskedelem vezető elemző,
Tóth László - Termelés Kiválóság MOL vezető, és
Kertész Balázs - Nagyleállás Iroda MOL Projektvezető – Zsűri elnöke.


1. Feladat - Falra mászom Tőled!

Máris itt vagyunk az első játék színhelyén a "Nagy Résfal" mellett, ahol a csapatok a "falmászás"-i képességeikről adhatnak bizonyosságot. 11 kapaszkodó áll rendelkezésre, hogy feljussanak a "Megoldó-pontra". És mindezt természetesen biztosító kötél nélkül. De lássuk részletesen mi is a feladat?

A nyolc boríték egy-egy meghatározást rejtett, amiben 11 meghatározás volt segítségetekre. Ebből az alábbiakat sikerült többé-kevésbé megfejteni:

ATMOSZFÉRIKUS DESZTILLLÁCIÓ:
 1. KEZDETEKTŐL A FINOMÍTÁSBAN DOLGOZOM
 2. NEM BÍROM A SÓS ÉTELEKET
 3. IMÁDOM A FIZIKÁT
 4. KÜLÖN ÜZEMEIM VANNAK
 5. TORONYBAN UTAZOM
 6. FORR A VÉREM
 7. NORMÁLIS LÉGKÖRBEN ÉRZEM JÓL MAGAM
 8. MINDENEM A HŐMÉRSÉKLETKÜLÖNBSÉG
 9. A KÖNNYEBB VÉGÉNÉL KEZDEM
10. MARADÉKOM A TESTVÉREM ALAPANYAGA
11. A FEKETE ARANY ELSŐ ÚTJA HOZZÁM VEZET

BITUMEN:
 1. NEHEZEN OLDÓDOM FEL
 2. TARTÁLYOKBAN UTAZOM
 3. KÖNNYEDÉN BELÉD KÖTÖK
 4. KITÖLTÖM A RÉSEKET
 5. A SÖTÉT OLDALON ÁLLOK
 6. AZ UTOLSÓ VAGYOK A SORBAN
 7. ELSZIGETELLEK MINDENTŐL
 8. HA MEGFÚJNAK BEKEMÉNYÍTEK
 9. BAZALTTAL KEVEREDEM
10. MINDENKINEK SZURKOLOK
11. ÚTON-ÚTFÉLEN OTT VAGYOK

HIDROGÉN:
 1. KÜLÖN GYÁRAIM VANNAK
 2. LÁTHATATLAN VAGYOK
 3. RADIOAKTÍV IS TUDOK LENNI
 4. IMÁDOM A HIDEGFÚZIÓT
 5. HAMAR BEDURRANOK
 6. KÖNNYEN ELILLANOK
 7. KÉNMENTESÍTÉSBEN ENYÉM A KULCSSZEREP
 8. CELLÁIM AZ ALTERNATÍV ENERGIÁT ŐRZIK
 9. BOMLIK ÉRTEM A FÖLDGÁZ
10. ÉN VAGYOK AZ ELSŐ, MINDENKI ELŐTT
11. A VÍZBEN KÉTHARMADOS TÖBBSÉGEM VAN

CSŐGÖRÉNY:
 1. NEM FÉLEK A SÖTÉTBEN
 2. MUNKÁM SORÁN TÖBB EZER KILOMÉTERT UTAZOK
 3. OLYKOR-OLYKOR ELAKADOK
 4. FOGADÁST RENDEZNEK A TISZTELETEMRE
 5. KÜLÖNBÖZŐ ESEMÉNYEKRE MÁSKÉPP ÖLTÖZKÖDÖM
 6. MINDIG ÖSSZEPISZKOLOM MAGAM
 7. VAN AHOL MALACNAK SZÓLÍTANAK
 8. KEDVENC HELYEM A DUNAPARTI FOGADÓ
 9. NEM KÍNOMBAN, DE A FALAT KAPAROM!
10. HA INTELLIGENS VAGYOK, MÉG HIBÁT IS KUTATOK
11. CSÖVEKET TISZTÍTOK!

ÜZEMANYAG-KÁRTYA:
 1. SOKSZÍNŰ CSALÁDOM VAN
 2. FOLYAMATOSAN ÚJ TERÜLETEKET HÓDÍTOK MEG
 3. SZERETEM, HA JÓL FEL VAGYOK TÖLTVE
 4. TELEFONON IS ÉRDEKLŐDHETSZ RÓLAM
 5. SOKAT UTAZOM, ÉS KIS HELYEN IS ELFÉREK
 6. SEGÍTEK NEKED SPÓROLNI
 7. MARKETING CÉLOKRA IS JÓ VAGYOK
 8. EGYIK CSALÁDTAGOMAT AKÁR AJÁNDÉKBA IS ADHATOD
 9. TÖLTŐÁLLOMÁSOKON VAGYOK OTTHON
10. LAPOS VAGYOK ÉS SZÖGLETES
11. ISMERŐSEIM A TELEFON ÉS A BANKI SZFÉRÁBAN IS DOLGOZNAK


1. Feladat - Bele a közepébe

A Finomító Központi parkolója a következő helyszín, ahonnan jelentkezünk. A helikopter leszállópálya mellett állunk, ahová a csapatok hamarosam megérkeznek a levegőből, hiszen pillanatokon belül "ejtőernyős célba ugrás"-t hajtanak végre. A feladat a minél pontosabb célba érkezés.

Aki közelebb tippelt, azé lett a pont!

1. Hány focipálya férne el a Dunai Finomító területén?
1300
2. Hány millió tonna kőolajat dolgozott fel az elmúlt 40 évben az AV1 üzem?
42
3. Hány MWh a Dunai Finomító éves villamos energia fogyasztása?
600 000
4. Hány földalatti gáztározó van Magyarországon?
5
5. Mikor alapították a Magyar Olajipari Múzeumot?
1969
6. Hány országban fogadják el a MOL Gold kártyát fizetőeszközként?
9
7. A világ finomítói kapacitása közül hány %-ot képvisel a MOL?
0,53
8. Hány millió tonna terméket értékesített a MOL Magyarországon 2011-ben?
5,7
9. Hány darab MOL töltőállomás van Magyarországon?
364
10. Hány liter benzin fér egy átlagos tankautóba?
32 000


3. Feladat - Deszkára Magyar!

A Szennyvíztiszti-tó partjáról jelentkezünk, ahol hamarosan kezdődik a harmadik megmérettetés, a "szörfverseny". A viharos erejű szélre való tekintettel a versenybizottság úgy döntött, hogy a csapatok három tagja egy deszkán próbálja megtartani egyensúlyát. Cél a megtépázott szponzori hirdetések helyreállítása, melynek során könnyen vízbe eshetnek, de csapattársaik tudása kimentheti őket.

A felvillanó hiányzó betűket kellett kitölteni úgy - 12 másodperc alatt - hogy a kérdésre a megfelelő válasz érkezzen. Lehet, hogy könnyűnek tűnt a feladat, viszont az volt a nehezítés, hogy rossz válasz esetén valakinek le kellett ülnie, és így a következő körben jó válasz esetén csak egy ponttal kevesebbet kaphatott a csapat. A pontgyűjtő füzetbe gyűltek a matricák, amiből később egy komplett benzinkutat kellett összeállítani.

A szünetben kiosztásra kerültek a közönségfeladatok...

[Dávid]:
Sajnos technikai okok miatt megszakadt a kapcsolat a következő helyszínnel. Amíg munkatársaink helyre állítják a vonalakat, frissítsék fel magukat a sportaréna büféjében. De mielőtt mindenki kivonulna, felhívást intéznénk Tisztelt Nézőinkhez!
A Kőolaj feldolgozás során elfogadott a dopping, mivel a ”késleltetett-kokszolás” mai napig használt technológia. Játékosaink a versenyek előtt már több szűrésen is átestek, így a versenyzők felkészítőit, és kísérőit kérjük fel egy dopping tesztre a szünetben.
A feladat megoldásához minden segédeszköz használata megengedett. A dopping ellenőreink a kijáratoknál kiosztják a mintalapokat, melyeket kitöltve kérünk a szünet végén leadni. A jelentkezés önkéntes, de a pozitív eredményt nyújtó tesztalanyok között ajándékok kerülnek kisorsolásra.


4. Feladat - Puska tusa!

Szerencsére helyre állt a kapcsolat a sportversenyek helyszíneivel, a hibás "outlook-at" bezárták, így ismét betekintést nyerhetünk a Hatszögletes Játékok eseményeibe. Ahogy látom, a csapatok pillanatokon belül "paintball-ban" mérik össze tudásukat a Közúti Töltőn. Nem érdemes azonban össze-vissza puffogtatni a festékpatronokat, a gondolkodás sokat segít. A pályán egyszerre mozgó 4 célpont közül csupán egyikük meglövése jelent biztos találatot.

Ez egy klasszikus kakukktojás játék volt, egy meghatározás nem illett a sorba...

A feladatok úgy kerültek összeválogatásra, hogy egy játékon belül voltak könnyebbek és nehezebbek is, sokszor a szerencsének is szerepe volt, de a tudás fölött természetesen nem volt hatalma.5. Feladat - Vigyázat szóakadály!

A Tárolótér tartály rézsűit az elmúlt napok alatt belepte a hó, így remek alkalom nyílik a csapatoknak bemutatni különleges "síakrobatikai" tudásukat. A gyakorlat során megalkotott művészi mondatok sokat érnek. Egy hirtelen szófordulat, vagy egy gyors váltás a speciális elemek között mind-mind megkönnyítik a szerezhető pontok növelését.

Ebben a játékban a három fordulóban tanult fogalmakat kellett elmagyarázni úgy, hogy sem a kitalálni kívánt szó egy részét, sem a TABU kártyán található további három szó egyikét sem lehet kiejteni. A kártyákon 10-10 szó szerepelt, a játékosoknak mindössze 2 percük volt erre. Ez a játék nem bizonyult könnyűnek...


6. Feladat - Válts időben

Lassan véget érnek a sportversenyek, hiszen elérkeztünk az utolsó versenyszámhoz, mely nem más, mint a "hegyi-kerékpározás". A verseny a Finomító útjain halad, de a terepi és időjárási viszonyok igen változatosak. Nagyon fontos a jó pályaválasztás, mert a nehezebb pályák gyakran magukban hordozzák az elcsúszás veszélyét is!

Az ötödik feladat végére nagyon szoros eredmény alakult ki, a csapatok szinte 1-1 pont küllönbséggel álltak egymás mellett. Az utolsó feladtban azt ígértük, hogy minden megváltozhat, hisz itt a legjobb csapat nem 5, hanem akár 25 benzolgyűrűt is szerezhetett. A különböző nehézségű kérdésekért 1 - 5 pontot lehetett szerezni. Volt aki bevállalta a nehezebb kérdést, tudva, ha elrontja, nem kap pontot. Volt aki nem kockáztatott, kisebb léptekkel gyűjtögette a pontokat.

A feladatot újra játszhatjátok.

A végjáték nagyon izgalmas volt, a piros csapat egy 5 pontos kérdésre a jó válasszal holtversenybe került az első helyre a fekete csapattal. A "szétlövés" feladatában végül a piros színekben pompázó ABD Oil Company bizonyult jobbnak, így megnyerték az idei Hatszögletes Játékokat. Gratulálunk nekik!

[Ez a kis TORNA ugye jól esett...]

Közönségjátékunkban nagyon sokan részt vettek, az összekevert fogalmakat egészen ügyesen sikerült "kibogozni", míg lólépéses rejtvényünkben 1 jó megoldás született, mégpedig:
"A céltudatos utánpótlás nevelés érdekében együtt működünk az oktatási intézményekkel."

Kezdődhet az eredményhirdetés!

Először is, nem szabad elfeledkeznünk azokról a csapatokról, akik ugyan nem jutottak tovább a döntőbe, de erejüket nem kímélve részt vettek a kvalifikációs versenyeken. Szóljon nekik a sportszeretők üdvözlete, és fogadják szeretettel az apróbb szponzori felajánlásokat.
 6. 3 - ATOM (Arany)
 6. Oktán (Arany)
 8. BituMan (1. Sz.)
 9. KRAKK (Arany)
10. Vegymesterek (Arany)
11. Dipólusmolekula (1. Sz.)
12. Volfrám (Arany)
13. Molimpikonok (1. Sz.)
14. Eötvös-oxid (Eötvös)
15. Mikroorganizmusok (Arany)

Mindenki tudja, hogy a versenyzők eredményei nagyban köszönhetőek az őket felkészítő edzőknek, mestereknek. Speciális szaktudásuk nélkül egyik csapat sem lehetett volna ilyen sikeres. Felkérem a felkészítő tanárokat fáradjanak a HAJRÁ Bizottság elé.
Adorjánné Káldi Boglárka
Domján Éva
Élő Márta
Molnár Anna

Természetesen nem szabad elfeledkezni a nevelőegyesületekről sem, ahol a megfelelő szakmai háttér biztosításával és tárgyi eszközök biztosításával lehetővé tették a versenyzők felkészülését. Felkérem az általános iskolák képviselőit lépjenek a küzdőtérre.
Százhalombatta:
1. Számú Általános Iskola
• Arany János Általános Iskola és Gimnázium
• Eötvös Loránd Általános Iskola
• Kőrösi Csoma Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Tárnok:
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Martonvásár:
Beethoven Általános Iskola

Igazi hajrában végül kialakult a végső sorrend:

1. ABD Oil Company (Eötvös)
2. BenDzinkutasok (Arany)
3. Olajbárók (Eötvös)
4. JET (Kőrösi)
5. óLajosok (Arany)

Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, hisz nem kis munkájuk rejlik abban, hogy eddig eljutottak, s ma itt bizonyították rátermettségüket!

Köszönjük, hogy részt vettetek játékunkban, két év múlva találkozunk (a mostani ötödikesekkel és hatodikosokkal).

Stáblista

A döntőről készült képeket megnézhetitek a képgalériában.


A Halom TV riportját itt lehet megnézni.
© 2010. "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő hivatalos honlapja, Százhalombatta MOL Dunai Finomító - Minden jog fenntartva

A versennyel kapcsolatos kérdésekben a következő címre írhat: MOLVetelkedo@mol.hu.