"Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő
A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, első-sorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasz-nosítsák azokat a kőolaj-iparra vonatkozó ismerete-iket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll. Kérjük türelmét.

Kapcsolattartó:
Huffné Móré Judit
E-mail: jmore@mol.hu
Tel: (70) 373-3874



"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja igaza-mat; egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, tévedtem."
Albert Einstein


Kellemes böngészést és jó versenyzést!

Beadandó feladatok - Forduló 3.
A harmadik forduló beadandó feladata nem rendhagyó, ugyanis három részből áll. Összesen 50 pontot szerezhettek hibátlan megoldással.

(A)

A harmadik anyagrész visszakérdezése céljából kaptok egy 9 kérdésből álló tesztet (10 pont) a kereskedelem témakörben.
Kereskedelem - Teszt (.pdf), (.doc)

(B)

Meg kell oldalnotok egy hat feladatból álló kérdéssort minőségellenőrzés témakörben (20 pont). Itt használhattok internet segítséget, de kell számolnotok is egy kicsit. A számolásos példánál írjátok le hogy okoskodtatok.
Minőségellenőrzés - Beadandó feladat(.pdf), (.doc)

(C)

A kerekedelem témakörében a beadandó feladat (20 pont) a következő:

A Szél Sebestyén Transz Kft. magyarországi fuvarozó vállalkozás ügyvezetői vagytok. A Szél Sebestyén Transz Kft. közepes méretűnek számít a magyarországi fuvarozó cégek között. Saját telephelyetek van Vecsésen. Tíz db nagy, tranzitszállításra is alkalmas kamionnal és nyolc kisebb – elsősorban belföldön városi és kisebb helyközi fuvarok kiszállítására használt teherautóval rendelkeztek. A kamionok évente átlag 80.000 km-t, kisteherautók 40.000 Km-t tesznek meg.

Egyéb információk:
  • A kamionok átlagfogyasztása 40 liter/100 km dízel üzemanyag, a kisteherautóké 18 liter/100 km.
  • A telephely rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel belső használatú üzemanyagtartály telepítésére. A tartály telepítés költsége: az üzemeltetés költsége 2 Ft/liter. A tartály nagysága és újratöltési gyakorisága rugalmas.
  • A kamionok 20%-ban csak belföldön fuvaroznak. 80%-ban belföldről külföldre szállítanak, ebből 30% csak külföldi helyszínek között történik. A belföldről külföldre irányuló, majd belföldre visszatérő utak átlagos hossza 2000 km. A belföldi utak mindig a vecsési telephelyről indulnak, és az autók mindig oda is térnek vissza tankolni.
  • A legjellemzőbb országok, ahova szállítanak: Olaszország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Szerbia, Bosznia, Románia (ezek a teljes külföldi használat 90%-át lefedik). Ezen országok üzemanyag árszínvonala jelen példákban megegyezik.
  • A kamionok és a teherautók egy tankolással átlagosan 1000 km-t képesek futni. Mindig tele tankolják őket- és csak üres tank esetén töltenek újra.
  • Cégetek a 2013-as évre vonatkozóan egy beszállítótól, a MOL-tól szándékozik üzemanyagot rendelni.
  • A MOL nagykereskedelmi üzemanyag árai átlagosan 13 Ft-tal alacsonyabbak a töltőállomási áraknál, a cégetek által elérhető maximális árkedvezményt figyelembe véve. Az üzemanyagkártyás töltőállomásokon elérhető árkedvezményetek 4 Ft, a töltőállomási árakhoz viszonyítva, minden példában szereplő országban.
Feladat:
A rendelkezésre álló információk, és a MOL Nyrt. honlapján rendelkezésre álló információk alapján készítsétek el a Szél Sebestyén Transz Kft. üzemanyag beszerzési tervét a 2013-as évre!

Így mekkora össz-árkedvezményt ér el a cégetek, illetve milyen elemekből tevődik össze ez a kedvezmény - figyelembe véve a felmerülő költségeket is?

Kereskedelem - Beadandó feladat (.pdf)


Beadási határidő egységesen december 3. hétfő éjfél. A megoldásokat a MOLVetelkedo@mol.hu címre küldjétek.

Jó munkát mindenkinek! Még mindig meg lehet fordítani a sorrendet!

Megoldások:

Kereskedelem - Teszt
Minőségellenőrzés - Beadandó feladat
Kereskedelem - Beadandó feladat

© 2010. "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő hivatalos honlapja, Százhalombatta MOL Dunai Finomító - Minden jog fenntartva

A versennyel kapcsolatos kérdésekben a következő címre írhat: MOLVetelkedo@mol.hu.