"Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő
A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, elsősorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasznosítsák azokat a kőolajiparra vonatkozó ismereteiket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll. Kérjük türelmét.

Kapcsolattartó:
Huffné Móré Judit
E-mail: jmore@mol.hu
Tel: (70) 373-3874



"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja igazamat; egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, tévedtem."
Albert Einstein


Kellemes böngészést és jó versenyzést!


Látogatóink száma:

Website counter


Beadandó feladatok - Forduló 2.
2. forduló - beadandó feladat

A feladat beadási határideje 2012. november 17. (hétfő) éjfél.
A megoldásokat a molvetelkedo@mol.hu címre kell küldeni.

A második beadandó feladat egy számítási példa:

A Gázolajkeverő üzem vezetői vagytok. A Gazdálkodás és Energiamenedzsment szervezettől megkapjátok a következő gázolaj keverési feladatot, amely szerint csak K1 ill. K2 komponens áll a rendelkezésetekre, mert a többi komponens elfogyott és nem is várható újabb termelés ezekből. A feladat az, hogy vasárnapra kevernie kell az üzemnek annyi gázolajat, amennyit csak tud, mert extra vevői igény érkezett a MSZ EN 590-es gázolajra. További komponens termelés nem lesz, mert az üzemeket meghibásodás miatt le kellett állítani.
Mindkét komponensből (K1 ill. K2) 10.000-10.000 tonna áll rendelkezésre az üzemi tartályokban.
A K1 komponens kéntartalma 15 ppm.
A K2 komponens kéntartalma 6 ppm.
Az MSZ EN 590-es gázolaj kéntartalmára a belső előírás 9 ppm.

1. Mennyi MSZ EN 590-es gázolajat tud a gázolajkeverő üzem előállítani (keverni) a rendelkezésre álló K1 ill. K2 komponens segítségével.
2. Mennyi MSZ EN 590-es gázolajat tud a gázolajkeverő üzem előállítani (keverni), ha a K1 komponensből a teljes mennyiség (10. 000 tonna) áll rendelkezésre, de a K2 komponensből csak 4.000 tonna.

A feladat megoldásához a pontos megoldáson kívül kérjük szépen a megoldáshoz vezető utat is írjátok le. (mennyi gázolajat lehet kikeverni maximálisan, mennyi kell a K1 komponensből, mennyi kell a K2 komponensből – mindkét esetre, vagyis összesen hat számot + a megoldás menetét várjuk Tőletek.)
Maximálisan adható pontszám: 20 pont

Feladat letöltése: beadando_2.pdf
© 2010. "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő hivatalos honlapja, Százhalombatta MOL Dunai Finomító - Minden jog fenntartva

A versennyel kapcsolatos kérdésekben a következő címre írhat: MOLVetelkedo@mol.hu.