"Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő
A verseny célja, hogy a tanulók jobban megismerjék Százhalombatta meghatározó ipari üzemének a működését, felkeltse érdeklődésüket a természettudományok, elsősorban a kémia iránt, továbbtanulásuk során hasznosítsák azokat a kőolajiparra vonatkozó ismereteiket, melyet a vetélkedőre történő felkészülés során szereztek.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll. Kérjük türelmét.

Kapcsolattartó:
Huffné Móré Judit
E-mail: jmore@mol.hu
Tel: (70) 373-3874



"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja igazamat; egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, tévedtem."
Albert Einstein


Kellemes böngészést és jó versenyzést!


Látogatóink száma:

Website counter


Beadandó feladatok - Forduló 3.
A harmadik forduló beadandó feladata nem rendhagyó, ugyanis három részből áll. Összesen 60 pontot szerezhettek hibátlan megoldással.

(A)

A harmadik anyagrész visszakérdezése céljából kaptok egy 17 kérdésből álló tesztet (20 pont) a kereskedelem témakörben.
Kereskedelem - Teszt (.pdf), (.doc)

(B)

A kerekedelem témakörében a beadandó feladat (20 pont) a következő:

A Táltos Áruszállítás Kft. magyarországi fuvarozó vállalkozás beszerzésért felelős vezetői vagytok. A cégetek kis-közepes méretűnek számít a magyarországi fuvarozó cégek között. Saját telephelyetek van Monoron. Elsősorban Dél németországi szállítási feladatok a jellemzőek, mert ezen a piacon nagyon jó referenciákkal rendelkezik a Kft. A kiszállítási címek átlagos távolsága a Monori telephelytől számítva 1000 km. 15 nagy és modern (átlagosan 2 éves) kamionnal rendelkeztek, melyek kihasználtsága nagyon jó, éves átlagban heti 2 fordulót teljesítenek. Az oda-vissza fuvarozás a jellemző gyakorlat, Budapesti Agglomeráció – Dél Németország – Budapesti agglomeráció viszonylatban. Egyéb információk:
  • A kamionok átlagfogyasztása 35 liter/100 km dízel üzemanyag.
  • A telephely rendelkezik 1 db belső használatú üzemanyagtartállyal, amit a cég használ is.
  • A tartály üzemeltetés költsége 2 Ft/liter. A tartály nagysága és újratöltési gyakorisága rugalmas.
  • A kamionok és a teherautók egy tankolással átlagosan 1000 km-t képesek futni.
Mindig tele tankolják őket- és csak üres tank esetén töltenek újra. Cégetek a 2015-as évre vonatkozóan egy beszállítótól, a MOL-tól szándékozik üzemanyagot rendelni. Az üzletkötő a figyelmetekbe ajánlotta a speciálisan a szállítmányozó szektor számára kifejlesztett üzemanyagot, a Truck Dieselt. A termék csak Magyarországon, nagykereskedelmi értékesítésben érhető el, kiskereskedelmi forgalomban benzinkúton nem vásárolható meg. Az üzemanyag kedvező tulajdonságai: átlagosan 3% üzemanyag megtakarítás.
Az üzemanyag ára nettó 5 Ft-al magasabb, mint a hagyományos maingrade üzemanyagé, mely nettó listaára jelenleg 300 Ft/l.
A cégetek bármely, belföldön számlával igazolt üzemanyag vásárlás után 15 Ft jövedéki adót is visszaigényelhet literenként.
Az üzletkötő tájékoztatása szerint az üzemanyag a modern gépjárművel üzemanyag és fűtési rendszereivel még jobban kompatibilis, mint a hagyományos maingrade üzemanyagok. Ez vélelmezhetően csökkenti a karbantartási költséget is, de erre vonatkozóan még nincsenek pontos információk.

Feladat: A rendelkezésre álló információk alapján döntsétek el, hogy milyen üzemanyagot vásároltok a MOL Nyrt-től. Döntéseteket indokoljátok meg! Mutassátok be, hogy milyen számításokat végeztetek a döntés előkészítés során!

Kereskedelem - Beadandó feladat (.pdf)


(C)

Meg kell oldalnotok egy négy feladatból álló kérdéssort minőségellenőrzés témakörben (20 pont). Itt használhattok internet segítséget, de kell számolnotok is egy kicsit. Az első két számolásos példánál írjátok le hogy okoskodtatok.
Minőségellenőrzés - Beadandó feladat(.pdf), (.doc)


Beadási határidő egységesen december 1. hétfő éjfél. A megoldásokat a MOLVetelkedo@mol.hu címre küldjétek.

Jó munkát mindenkinek! Még mindig meg lehet fordítani a sorrendet!

© 2010. "Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról?" c. vetélkedő hivatalos honlapja, Százhalombatta MOL Dunai Finomító - Minden jog fenntartva

A versennyel kapcsolatos kérdésekben a következő címre írhat: MOLVetelkedo@mol.hu.