0.-forduló-feladatai-2021

Hamarosan itt az 1. forduló

Kedves „kis” Kémikusok!

Az Őszi szünetben se felejtsétek el, hogy egyre közeledik a Ki tud többet a kőolajiparról? MOL szervezésű vetélkedő első fordulójának időpontja! Tudjátok, november 4. (csütörtök) a Ti napotok!

Mi vár rátok ezen a napon?

8:15-ig kell megérkeznetek a MOL Dunai Finomítóba, különjáratos autóbuszokkal vagy egyénileg szervezett formában (helyközi járattal vagy személygépkocsikkal). Az utazás, a buszok indulásával, beosztásával, egyéni utazások részleteivel kapcsolatban hamarosan jelentkezünk.

Megérkezés és felfrissülés után, minden kis „Kémikus” elfoglalja a csapata számára kijelölt helyet. Miután mindenki megtalálta helyét, meghallgatjátok a Dunai Finomítóban követendő szabályokat a biztonságotok érdekében. Egy pillanatig sem szabad elfelejtenetek, hogy ipari létesítményben vagytok.

Eddig rendben is vagyunk, ezután az jön, amit talán a legkevésbé vártok, a felkészülési anyagból való számonkérés. A tét nagy! A teszt alapján, a 0. fordulón jól teljesített és ezáltal bejutott 32 csapatból csak a legrátermetebb 16 folytathatja a játékot! Mindegy, hogy ki hanyadikként jutott be a versenybe, most lenullázzuk a pontjaitokat, és most kezdődik a megmérettetés, pontgyűjtés. Érdemes készülnötök, hiszen rengeteg élmény vár benneteket nálunk.

Most biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mit tudhattok meg az 1. fordulón? Megismerkedhettek, a különböző szállítási módokkal, milyen messziről hozzuk az alapanyagainkat, milyen messzire szállítjuk a termékeinket. Ezen kívül megtudhatjátok, hogy milyen veszélyeket rejtenek az üzemeink, mit kell tenni, ha tüzet láttok, és mi fán terem a környezetvédelem. Az előadáson hallottak feladatokba, tevékenységekbe pedig terepgyakorlat formájában kóstolhattok bele.

FONTOS:
A terepgyakorlat miatt kérünk benneteket, hogy zárt, lapos cipőben érkezzetek, az időjárás függvényében hozzatok esőkabátot magatokkal! Legyen nálatok füzet és toll a jegyzeteléshez. Mobiltelefon lehet nálatok azonban hang- és képfelvételek készítéséhez minden esetben engedély kell kérnetek a helyszínen tartózkodó szervezőktől. A finomítóban készült fényképek publikálása szintén szabályokhoz kötött, erről beszélni fogunk nektek.

Járjatok nyitott szemmel az iskolán kívül is, biztos sok olyan dologgal, termékkel találkozhattok, ami tőlünk származik, és biztos vannak olyanok is, amelyekről nem is gondoljátok, hogy mi is szolgáltatunk hozzá alapanyagot (pl. sajt, alma, rágógumi stb.). A fordulók alatt ezekről hallhattok majd.

 

Mi már nagyon készülünk, reméljük, hogy Ti is.