Sport winner concept with first place symbols on blue background flat vector illustration

Akik tovább folytathatják az utazást a kémia világában

Kedves „kis” Kémikusok!

A döntőbe jutott csapatok listáját az “Eredmények” oldalon találjátok meg. Mindenkinek gratulálunk.

A döntő a járványhelyzetre való tekintettel, az eddigi gyakorlattól eltérően, online formában kerül megszervezésre december 10-én. A részletekkel kapcsolatban a bejutott csapatokat és felkészítő tanáraikat e-mailben tájékoztatjuk.

Érdemes továbbra is nézni a honlapot, mert a 2. forduló feladatainak megoldásait is megosztjuk veletek.

Gratulálunk minden csapatnak, azoknak is, akik most nem jutottak tovább. Reméljük, hogy jól érezték magatokat a versenyen, és kedvet kaptatok a természettudományhoz, kémiához.

Figyeljétek a híreket, minden fontos információt itt is közzé fogunk tenni.

Jó felkészülést!

Üdvözlettel: a szervezők

0.-forduló-feladatai-2021

2. forduló tapasztalatai

Kedves „kis” Kémikusok!

Reméljük, ahogy mi is, Ti is élveztétek a 2. fordulót és sok-sok élménnyel, tudással gazdagodtatok játékos, interaktív formában.

Számunkra nagyon sok érdekes tapasztalatot hozott ez a forduló. Először nem gondoltuk volna, hogy egy szabadulószoba játékot képesek leszünk online formában megvalósítani. Nagyon sokat gondolkoztunk azon is, hogy a feladatokat milyen programmal tudjuk leképezni úgy, hogy azok élvezhetők és játékosak is maradjanak miközben ismeretet is szerzünk a tudásotokról, a hallottak elsajátításáról. Úgy érezzük, hogy végül is sikerült megvalósítani a kitűzött célunkat, és egy kellemesen fárasztó, sok érdekes információval és online tapasztalatokkal teli délelőttöt zárhattunk pénteken.

A forduló után visszavonultunk, hogy kipihenjük a pénteki, illetve a verseny forduló előkészítésének fáradalmait, illetve és ez még fontosabb volt, hogy értékeljük a tudáspróbán, valamint a terepgyakorlaton elért eredményeiteket, ami alapján felállíthatjuk a végső sorrendet és meghatározhatjuk azt az 5 csapatot, akik a döntőben számot adhatnak a megszerzett tudásukról.  Ne feledjétek, minden, amit most hallottatok, tanultatok, az majd része lesz a vetélkedő döntőjének.

Az eredmény megszületett. Először is gratulálunk mindenkinek, aki részt vett a 2. fordulóban, hiszen rengeteg információt kellett feldolgoznotok, megtanulnotok. Sikerült. Nagyon kiélezett verseny volt. Minden csapat magas színvonalon teljesített, de sajnos csak 6 csapat juthatott tovább. Igen 6 csapat vehet részt a döntőben, mert ismét pontegyezőség lépett fel.

Hamarosan megtudjátok, hogy kik voltak a legügyesebbek, kik tudnak a legtöbbet a kőolaj feldolgozásról. Velük december 10-én találkozunk majd, a DÖNTŐ-ben.

Figyeljétek a honlapot hamarosan fent lesznek az eredmények.

Üdvözlettel: a Szervezők

0.-forduló-feladatai-2021

Korrigálás

Kedves „kis” Kémikusok!

 

Csütörtök este került kihirdetésre az első forduló eredménye elsősorban email formájában, majd az este folyamán a honlapra is felkerültek a pontszámok. Sajnos 4 csapatnál elcsúsztak a pontok, így rossz eredményt láthattatok a honlapon. A hibát pénteken korrigáltuk és most már a megfelelő pontszám van minden csapat neve mellett.

 

A kellemetlenségért elnézéseteket kérjük.  

0.-forduló-feladatai-2021

Mit is kell készítenetek projektmunkaként?

Kedves „kis” Kémikusok!

 

Ahogy ezt jeleztük a tudásotok növelése mellett szükségetek lesz a fantáziátokra is egy projektmunka elkészítésében.

 

A feladatnál a következőkhöz hasonló kérdéseken kell gondolkodnotok és elővenni a leghajmeresztőbb ötleteket, képzelőerőtöket.

Szívesen részt vennék egy filmforgatáson? Jobb reklámot tudnék készíteni, mint amik most mennek a TV-ben? 2050-ben milyen üzemanyagokkal, autókkal közlekedünk? Milyen szolgáltatásokkal bővülnek majd a töltőállomások? Egyáltalán szükség lesz még benzinkutakra?

 

Ha a fenti kérdések megválaszolásához van már ötletetek, akkor gyorsan ugorjatok is neki a feladatnak. A feladat ismertetését a következő link segítségével éritek el: Projektmunka

 

Jó szórakozást.

People connecting jigsaw pieces of a head together

Növeld a tudásod!

Kedves „kis” Kémikusok!

A 2. forduló terepgyakorlata rendhagyó lesz. Szeretnénk a tudásotokat játék közben felmérni, elmélyíteni. A játék sikerességéhez azonban nagyban hozzájárul a tudásotok is, így fontos előre készülnötök a fordulóra. Ehhez a honlapon rögzítve megtaláljátok a 2. forduló előadás prezentációt, valamint a hozzá szorosan kapcsolódó kiegészítő anyagot.

A 2. forduló felkészítő anyagát ajánljuk mindenkinek, akiket érdekel a kőolajfeldolgozás, hiszen sok érdekes információhoz juthatnak hozzá. Természetesen azok, akik bejutottak a 2. fordulóba, nekik ajánlott az anyagban való elmélyülés, mivel csak 5 csapat úszhat tovább a kémia tengerében.

A téma nagysága és az előadásra szánt idő rövidsége miatt néhány dolgot az otthoni felkészülés alatt kell megtanulnotok, mert az élő előadás ezt már nem érinti, viszont a forduló gyakorlati feladatai között biztosan rá fogunk kérdezni. Az előadás anyagból azokat a diákat nézzétek át nagyon, amelyek jobb felső sarkában egy nagy zöld pont van. Ezeket a diákat a prezentáció alatt átugorjuk majd, de az előadás végén a kérdés szekciókban lesz lehetőségeket ezzel kapcsolatban kérdezni. Ezen zöld pontos diák jobb megértését segíti a kiadott kiegészítő anyag.

Nagyon várunk Benneteket, és reméljük, hogy ezen 2. forduló alatt is nagyon sok új dolgot fogtok megtanulni a kőolaj feldolgozásáról.

Találkozunk 2021. november 19-én.

Üdvözlettel: a Szervezők

Sport winner concept with first place symbols on blue background flat vector illustration

Akik tovább úszhatnak a kémia tengerében

Kedves „kis” Kémikusok!

Gratulálunk minden csapatnak, aki részt vett a mai (november 4-i) 1. fordulón. Mindenki nagyon jól teljesített és reméljük, hogy ti is olyan jól éreztétek magatokat, mint mi és sok érdekességet láttatok, hallottatok a Dunai Finomítóról.

A tudáspróba teszteteket kijavítottuk és megszülettek az eredmények. A második fordulóra 16 csapat helyett, pontegyezőség miatt 17 jutott tovább. A tovább jutott csapatok e-mailben kerülnek / kerültek értesítésre az elért eredményéről, de az Eredmények oldalon is megtaláljátok a bejutottak listáját.

Az aktuális eredmények mellett az “Eredmények” oldalon találjátok a megoldókulcsot is. Érdemes megnéznetek, abból is tanultok, látjátok, hogy mi lett volna a jó megoldás.

 

FIGYELEM!

Ezzel még nincs vége, hiszen a 2. fordulóba bejutott csapatok számára máris van egy feladatunk.Készítenetek kell a promóciós videót a jövő benzinkútjáról. Az projekt feladat pontos leírása a holnapi nap folyamán fog felkerülni a honlapra (2021.10.05.).

A továbbjutott csapatoknak a videó készítés mellett továbbra is feladatuk a felkészülés. A 2. forduló elején is vár rátok egy tudáspróba, amin az első forduló alatt elhangzott témákról (Logisztika, EBK), valamint a terepgyakorlattal kapcsolatban fogunk titeket kérdezni. Segítségként rögzítésre kerülnek a honlapra az 1. fordulón elhangzott előadások.

 

Gratulálunk minden csapatnak, azoknak is, akik most nem jutottak tovább, reméljük, hogy jól érezték magukat az első forduló alkalmával és sok tudással gazdagodtak.

 

Figyeljétek a híreket, minden fontos információt itt fogunk közzé tenni.

Újra vetélkedünk!

Első forduló programja

Kedves Kis Kémikusok!

 

Már csak pár nap van hátra a Ki tud többet verseny első fordulójáig, reméljük már Ti is olyan izgatottak vagytok mint mi.

De, hogyan is fog kinézni a verseny napja? Szertjük a meglepetéseket, de azért pár információt elárulunk nektek a programmal kapcsolatban. A teljes program 8:40-től 12:15-ig fog tartani, a részleteket a program táblában találjátok.

 

8:00 – 8:40 Érkezés

Tesztelés

8:40 – 9:15 Tudáspróba
9:15 – 10:00 Előadások
10:00 – 10:15 Szünet
10:15 – 12:15 Terep gyakorlat

 

További jó felkészülést! Hamarosan találkozunk.

bus

Hogyan jutok el az 1. fordulóra?

Kedves Fiatal Kémikusok!

 

Mi már nagyon várjuk a csütörtöki találkozást. Biztos felmerült már bennetek a kérdés, hogy hogyan juthattok el a Finomítóba. Segítünk nektek a bejutásban A Diósdról, Érdről és Százhalombattáról érkező csapatokat buszok fogják várni az lentebb olvasható helyeken és időpontokban.

Ami nagyon fontos, hogy a buszra csak akkor szálhattok fel, ha van rajtatok maszk (biztosítjuk) illetve magatokkal hoztátok a szüleitek által aláírt papírokat (GDPR nyilatkozat, Koronavírus nyilatkozat, Antitest nyilatkozat).

A buszok 7:30-tól várakoznak a megállóhelyeken és 7:45-kor indulnak.

Százhalombatta: BKK parkoló (Kormányablak, OTP alatti parkoló)

  • Busz_1: Arany János és 1.sz. Általános iskolák csapatai
  • Busz_2: Eötvös Loránd és Körösi Csoma Sándor Általános iskolák csapatai

 

bus1

 

  • Érd: Budai úti Taxi állomás (és buszmegálló): 3 érdi és 2 diósdi iskolák csapatainak tagjai

    bus2

A Dunaújvárosból érkező csapatokat a Finomító bejáratánál fogjuk várni (a számukra javasolt busz a 1120/14-es járat: Dunaújváros autóbusz állomás 7:25 – DKV főkapu 8:19).

0.-forduló-feladatai-2021

Mit kell tennetek, hogy a MOL Dunai Finomítóba beléphessetek?

Mivel a MOL Dunai Finomító egy ipari létesítmény, ezért csak bejelentett látogatók érkezhetnek hozzánk. Ez azt jelenti, hogy előre ismernünk kell a látogatóink adatait, illetve látogatásuk célját. Annak érdekében, hogy november 4-én zavartalanul tudjatok belépni a finomítóba, látogatói belépőkártyát fogtok kapni, melynek kiállításához szükségünk van néhány személyes adatra. Ehhez kérünk benneteket (diákokat és kísérő tanárokat egyaránt), hogy az alább megadott linken töltse fel a saját adatait:

https://docs.google.com/forms/Adatok beléptetéshez

 Milyen adatokra van szükségünk?

  • Név
  • Fényképes igazolvány típusa, és annak az azonosító száma – azt az igazolványt kell beírnotok, ami veletek lesz, mikor a finomítóba jöttök. Erre az azonosítás miatt van szükség.
  • Csapatotok neve
  • Iskolátok neve
  • Település neve, ahonnan érkeztek

 

Természetesen a megadott adatokat bizalmasan kezeljük, csak a szervezők és beléptetést végző szervezet kollégája láthatja.

Figyelem! Kérjük, hogy a kísérő tanárok ugyanúgy töltsék ki ezt az űrlapot, csak csapatnév helyett azt írják be, hogy “kísérő tanár”.

 

Az adatok megadásának határideje november 2. (kedd) éjfél.

Van még valami tudnivaló?

Igen, a GDPR miatt (nemzetközi adatvédelmi rendelet) ki kell tölteni egy nyilatkozatot, azt a szüleiteknek alá kell írni és azt erre az első alkalomra be kell hoznotok. Nyilatkozat !

Előre is köszönjük a segítségeteket!

 

Ha az adatszolgáltatással kapcsolatban kérdés merülne fel, írjatok a molvetelkedo@mol.hu e-mail címre.

 

Találkozunk a finomítóban! Mi már nagyon várunk benneteket!

 

0.-forduló-feladatai-2021

Hamarosan itt az 1. forduló

Kedves „kis” Kémikusok!

Az Őszi szünetben se felejtsétek el, hogy egyre közeledik a Ki tud többet a kőolajiparról? MOL szervezésű vetélkedő első fordulójának időpontja! Tudjátok, november 4. (csütörtök) a Ti napotok!

Mi vár rátok ezen a napon?

8:15-ig kell megérkeznetek a MOL Dunai Finomítóba, különjáratos autóbuszokkal vagy egyénileg szervezett formában (helyközi járattal vagy személygépkocsikkal). Az utazás, a buszok indulásával, beosztásával, egyéni utazások részleteivel kapcsolatban hamarosan jelentkezünk.

Megérkezés és felfrissülés után, minden kis „Kémikus” elfoglalja a csapata számára kijelölt helyet. Miután mindenki megtalálta helyét, meghallgatjátok a Dunai Finomítóban követendő szabályokat a biztonságotok érdekében. Egy pillanatig sem szabad elfelejtenetek, hogy ipari létesítményben vagytok.

Eddig rendben is vagyunk, ezután az jön, amit talán a legkevésbé vártok, a felkészülési anyagból való számonkérés. A tét nagy! A teszt alapján, a 0. fordulón jól teljesített és ezáltal bejutott 32 csapatból csak a legrátermetebb 16 folytathatja a játékot! Mindegy, hogy ki hanyadikként jutott be a versenybe, most lenullázzuk a pontjaitokat, és most kezdődik a megmérettetés, pontgyűjtés. Érdemes készülnötök, hiszen rengeteg élmény vár benneteket nálunk.

Most biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mit tudhattok meg az 1. fordulón? Megismerkedhettek, a különböző szállítási módokkal, milyen messziről hozzuk az alapanyagainkat, milyen messzire szállítjuk a termékeinket. Ezen kívül megtudhatjátok, hogy milyen veszélyeket rejtenek az üzemeink, mit kell tenni, ha tüzet láttok, és mi fán terem a környezetvédelem. Az előadáson hallottak feladatokba, tevékenységekbe pedig terepgyakorlat formájában kóstolhattok bele.

FONTOS:
A terepgyakorlat miatt kérünk benneteket, hogy zárt, lapos cipőben érkezzetek, az időjárás függvényében hozzatok esőkabátot magatokkal! Legyen nálatok füzet és toll a jegyzeteléshez. Mobiltelefon lehet nálatok azonban hang- és képfelvételek készítéséhez minden esetben engedély kell kérnetek a helyszínen tartózkodó szervezőktől. A finomítóban készült fényképek publikálása szintén szabályokhoz kötött, erről beszélni fogunk nektek.

Járjatok nyitott szemmel az iskolán kívül is, biztos sok olyan dologgal, termékkel találkozhattok, ami tőlünk származik, és biztos vannak olyanok is, amelyekről nem is gondoljátok, hogy mi is szolgáltatunk hozzá alapanyagot (pl. sajt, alma, rágógumi stb.). A fordulók alatt ezekről hallhattok majd.

 

Mi már nagyon készülünk, reméljük, hogy Ti is.